Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Menno Koolhaas en Margi Santimaria domineren Challenge Geraardsbergen triatlon, Belgen net naast podium
Joe Skipper (r) werd dit jaar nog derde in de Challenge Geraardsbergen (foto: Challenge Family)
Nieuws

Menno Koolhaas en Margi Santimaria domineren Challenge Geraardsbergen triatlon, Belgen net naast podium

De Nederlandse triatleet Menno Koolhaas en de Italiaanse triatlete Margi Santimaria hebben op indrukwekkende wijze de Challenge Geraardsbergen gewonnen in bijna tropische omstandigheden. Is de Challenge Geraardsbergen nog niet moeilijk genoeg door twee beklimmingen van de Muur, de andere klimmetjes op het fietsparcours en de steile stukken in het lopen, dan zorgde de warmte in een bijna windstil Geraardsbergen voor een extra schifting. De Belgische triatleten Jonathan Wayaffe en Katrien Verstuyft deden het goed maar grepen net naast een podiumplaats.

Heel wat triatleten vielen uit in de warmte, of door pech. Onder andere titelverdediger Antony Costes reed lek, hij zou uiteindelijk op karakter nog 11de worden. Tom Vander Hoogerstraete reed ook lek en kwam daarbij ten val. Vooraan nam sterke fietser Ruben Zepuntke de koppositie over van snelste zwemmer Menno Koolhaas, maar de Nederlander had het beste zijn krachten verdeeld en liep naar een indrukwekkende overwinning in 3u55’27. Koolhaas had aan de finish 4’07 op de Servische triatleet Ognjen Stojanovic. Joe Skipper was sterk op de fiets in de achtervolging en was blij met zijn derde plaats op 5’53 van de Nederlander. Jonathan Wayaffe werd eerste Belg op de vierde plaats in 4u03’22 voor Ruben Zepuntke en een sterke Dries Matthys.

Bij de vrouwen ging Margi Santimaria meteen aan de leiding. De Zwitserse Emma Bilham bleef het verschil op de Italiaanse constant beperkt houden, waardoor het lang spannend bleef. Titelverdedigster Diede Diederiks had pech op de fiets en gaf op na het fietsonderdeel. Katrien Verstuyft fietste samen met de Duitse Jana Uderstadt in de achtervolging op de vierde plaats. Even leek ze nog richting Marta Bernardig te kunnen lopen, maar de Belgische werd uiteindelijk vierde in 4u41’06. Vooraan bleef Margi Santimaria de koppositie vasthouden. De Italiaanse, vorig jaar na pech nog vierde, pakte haar revanche en won in 4u32’07 met 2’21 voorsprong op Emma Bilham. Marta Bernardi werd derde. Jonie Vanhoutte pakte een knappe zesde plaats.

Er pakten ook heel wat Belgische triatleten een podiumplaats in de age group categorieën. Daarvan brengen we later nog een overzicht.

Uitslag Challenge Geraardsbergen 2023