Jelle Geens opnieuw op WTCS-podium in triatlon Montreal, Marten Van Riel ook in top-10
Jelle Geens loopt naar 3de plaats in WTCS triatlon Montreal (foto: World Triathlon)

Belgian Hammer Jelle Geens heeft in Montreal een heel knappe derde plaats behaald in de World Triathlon Championship Series, zijn eerste podium in de WTCS triatlons van het seizoen. Hij moest alleen de sterk lopende Australiër Matt Hauser en de opkomende Braziliaanse ster Manoel Messias voor zich dulden. Ook voor Marten Van Riel was de sprinttriatlon in Montreal een mentale opsteker, want na een eerdere 13de plaats in Yokohama en een 12de in Cagliari pakte hij nu zijn eerste top-10 van het seizoen in de WTCS in Montreal. Bij de vrouwen won Beth Potter, Claire Michel werd nog net 20ste.

Met 8’02 op 750 meter werd er snel gezwommen, met latere winnaar Matt Hauser op kop. Marten Van Riel kwam als 9de uit het water op 10 seconden, Jelle Geens volgde als 30ste op 27 seconden. Marten ging mee in een kopgroep van een 16-tal triatleten, maar het verschil met de groep Geens was niet groot. Net voorbij halfweg kregen we een hergroepering en zo stormde een kopgroep van 33 triatleten af op T2.

Grote kopgroep in slotronde van het lopen

In de 5 km lopen duurde het lang voor de beslissing viel. Na de eerste ronde liep een kopgroep van zo’n 11 atleten nog altijd samen, met daarbij Marten en Jelle maar ook olympisch kampioen Kristian Blummenfelt en onder andere Johnnie Brownlee. Ook in de laatste ronde werd het enorm spannend. Van Riel en Blummenfelt kraakten, maar Jelle Geens bleef heel lang meestrijden om de overwinning. In de absolute slotfase bleek Matt Hauser de snelste. De Australiër won in 53’47 met 11 seconden voorsprong op Manoel Messias en 15 seconden op Jelle Geens, die de Duitser Tim Hellwig klopte in de strijd om het brons. Kristian Blummenfelt werd vijfde en Marten Van Riel liep naar een mooie 9de plaats op 31 seconden van Hauser.

Uitslag WTCS Montreal 2023 Mannen

Beth Potter wint, Claire Michel 20ste

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Britse Beth Potter na een spannend duel met de Francaise Leonie Periault. Het verschil was uiteindelijk twee seconden. Een op de fiets erg actieve Summer Rappaport werd op 9 seconden derde. Claire Michel was de enige Belgische triatlete in Montreal. Zij werd 20ste op 1’08 van Potter.