Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zorgen om waterkwaliteit, triatlon Haute Meuse laat keuze aan triatleten: zwemmen op eigen risico of lopen
De zwemstart van de triatlon van Haute Meuse in 2022 (foto: Triathlon International Haute Meuse)
Nieuws

Zorgen om waterkwaliteit, triatlon Haute Meuse laat keuze aan triatleten: zwemmen op eigen risico of lopen

De deelnemers aan de triatlon van Haute Meuse, die zondag 16 juli georganiseerd wordt door het team van Openlakes en Xterra Namen, kregen vrijdag een opvallende mail toegestuurd met daarin de keuze om op eigen risico het zwemonderdeel af te werken of te lopen. Eerder deze week werden bij een kwaliteitsmeting van het water in de Maas twee bacteriën vastgesteld, waarvan bij de E.coli bacteir de concentratie boven de gezondheidsnorm ligt. “Omdat we niet in staat zijn om atleten een concrete analyse van de resultaten te geven, raden we je aan om je arts te raadplegen voordat je besluit om wel of niet te gaan zwemmen,” aldus de organisatie.

Bij de kwaliteitsmeting op maandag 10 juli werd een concentratie van intestinale enterokokken vastgesteld die met 289 op 100ml ver onder de limiet van 700 ligt. Maar erger is de concentratie van E.coli die op 6.581 op 100 ml is gemeten terwijl de toegestane hoeveelheid 2.000 op 100 ml is. De organisatie was niet in staat om op minder dan 72 uur voor de start een nieuwe meting uit te voeren. “De waterkwaliteit kan sinds maandag ten goede of ten kwade zijn veranderd. Bepaalde factoren, zoals neerslag en de locatie en diepte van de staalname, kunnen een grote invloed hebben op de verkregen resultaten”, aldus nog de organisatie.

“Raadpleeg eerst je arts”

En dus wordt de triatleten zelf de keuze geboden. Bij het afhalen van hun startnummer moeten ze een formulier invullen en ondertekenen indien ze op eigen risico willen zwemmen. Het alternatief is een loopproef van 2,5 km zowel voor de korte als voor de lange afstand. Triatleten verzamelen in dezelfde startboxen en kiezen zelf of ze de looplus volgen of het water induiken. Dat de organisatoren tegelijkertijd aanraden om met je arts te overleggen voor je voor het zwemmen kiest, is op zijn minst bizar te noemen.

Bij een besmetting met de E.coli bacterie kunnen klachten ontstaan over misselijkheid, diarree en buikkrampen. Ook de blindedarm kan gaan ontsteken en klachten opleveren. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand zijn gevoelig voor deze bacterie.

Het is niet de eerste keer dat de triatlon van Haute Meuse met problemen te kampen krijgt. Twee jaar geleden moest de wedstrijd geannuleerd worden omdat de wedstrijdsite volledig onder water kwam te staan bij de overstromingen die Wallonië destijds teisterden.