Jolien Vermeylen maakt indruk met winst in herkansing en mag naar finale WK supersprint triatlon
Jolien Vermeylen als eerste over de finish bij de herkansingen op het WK in Hamburg (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Met een indrukwekkend loopnummer in de eerste herkansing heeft de Belgische triatlete Jolien Vermeylen zich vrijdagavond alsnog geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap supersprint triatlon. Nadat ze in de eerste heat van de kwalificaties vrijdagochtend niet mee was met de snelste loopsters en zeventiende werd, koos Jolien deze keer zelf voor het initiatief. Ze zette zich aan de leiding in de 1,7 km lopen en zette de andere atletes op vijf seconden. Een plaats in de top-5 volstond voor kwalificatie, maar het werd een klinkende overwinning.

De uitdrukking op het gezicht van Jolien Vermeylen toen ze in Hamburg over de streep kwam was een mix van blijdschap en opluchting. Ze gaf ’s ochtends al een goeie indruk in de kwalificaties en met haar topvorm van de laatste weken moest een finaleplaats er zeker inzitten. Na 300 meter zwemmen kwam ze als derde uit het water op een paar seconden van de Braziliaanse Vittoria Lopes. In de 7,5 km fietsen ontstond er een kopgroep van 14 triatletes. Vanaf het begin van de 1,7 km lopen, zette Jolien zich aan kop en de aanval loonde. Ze won de herkansing in 21’50 met 4 seconden voorsprong op de Duitse Selina Klamt, de Australische Emma Jackson, de Zwitserse Nora Gmur en de Braziliaanse Lizeth Rueda, die ook mee mogen naar de finale op zaterdag.

De finale voor de vrouwen start zaterdag om 16u55 met de eerste van 3 triatlons in eliminator format. Van de 30 triatletes in de finale blijven er na de eerste race 20 over. Die twintig triatletes starten om 18u05. De tien besten van de tweede race gaan door naar de absolute finale om 19u15. De mannen beginnen met hun eerste race, met Jelle Geens en Marten Van Riel die zich vrijdagochtend vlot plaatsten, om 16u20. De tweede race is om 17u30 en hun absolute finale met de tien beste triatleten is om 18u40. De wedstrijden zijn live te bekijken op triathlonlive.tv.