Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mogelijk blauwalg in Kapelle op den Bos “We wachten testen af, maar maken er sowieso feestje van”
Jonathan Wayaffe in 2022 bij de start van de kwarttriatlon van Kapelle-op-den-Bos die een duatlon werd (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Duathlon

Mogelijk blauwalg in Kapelle op den Bos “We wachten testen af, maar maken er sowieso feestje van”

Wordt het vrijdag 21 juli een triatlon of een duatlon in Kapelle op den Bos? De dienst Vlaamse Waterweg heeft visueel vastgesteld dat er blauwalg is in het kanaal Brussel-Schelde zonder dat te staven met metingen. Organisator Swimkap liet ondertussen wel metingen uitvoeren door een erkend laboratorium en verwacht de uitslagen uiterlijk donderdagavond. “We wachten die testen af,” vertelt Bruno Clerbout,” maar of het nu triatlon of duatlon wordt, we maken er sowieso een feestje van. Die oproep hebben we ook gelanceerd aan al onze deelnemers.”

“Nog maar tweede keer in 30 edities”

Het was een donderslag bij heldere hemel voor Swimkap, die alles in het werk stelden om een toporganisatie neer te zetten. Het is dit jaar de 30ste editie van de gerenommeerde kwarttriatlon van Kapelle op den Bos en het doel was om voor een topbeleving te zorgen tijdens deze jubileum-editie. “Het is bijzonder jammer nadat we vorig jaar ook al te maken kregen met blauwalg en er toen ook een duatlon van maakten. In die dertig keer triatlon in Kapelle op den Bos is het nog maar de tweede keer dat blauwalg voorkomt in het kanaal.”

“Uiterlijk donderdagavond resultaten metingen”

“Het lastige is dat de blauwalg alleen visueel is vastgesteld, zonder metingen. We weten dus niet hoe groot de concentratie is en of de blauwalg mogelijk toxisch is. Daarom besloten we om zelf metingen uit te laten voeren. Uiterlijk donderdagavond verwachten we de resultaten. Alle triatleten zijn op de hoogte gebracht, maar zelfs als het een duatlon wordt, mogen ze zich aan een geweldige wedstrijd verwachten. Wij gaan er sowieso een feestje van maken en rekenen op de solidariteit van de triatleten om zelfs als het een duatlon wordt onze organisatie te blijven steunen en toch gewoon deel te nemen. Voor sommigen is het misschien een mooie kennismaking met dat andere broertje van de triatlonsport: de duatlon,” aldus Bruno Clerbout.

De deelnemers zullen donderdagavond dus op de hoogte gebracht worden en ook op de social media van Swimkap kan je de laatste informatie vinden. Titelverdedigers Katrien Verstuyft en Jonathan Wayaffe hebben alvast toegezegd dat ze er ongeacht wat het wordt, zeker bij zijn. Ook topfavoriet Pieter Heemeryck heeft zijn deelname bevestigd.