Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zuid-Afrikaanse para-triatleet toch 11 maanden geschorst ondanks bewijs vervuild supplement
Mhlengi Gwala op het podium van de Europe Triathlon Cup in Bari die hij won in 2022 (foto: World Triathlon)
Nieuws

Zuid-Afrikaanse para-triatleet toch 11 maanden geschorst ondanks bewijs vervuild supplement

De Zuid-Afrikaanse para-triatleet Mhlengi Gwala, wereldwijd bekend geworden omdat zijn been geamputeerd werd nadat hij in 2018 tijdens een looptraining aangevallen werd met een kettingzaag, is door World Triathlon voor 11 maanden geschorst voor een dopinginbreuk nadat hij op 18 september 2022 positief testte bij een controle tijdens de Europe Triathlon Cup in Bari. Gwala testte positief op het verboden middel GW1516, ook wel bekend als cardarine of endurobol, een geneesmiddel voor diabetes-patiënten dat ervoor zorgt dat het lichaam vet anders metaboliseert. Mhlengi Gwala voerde aan dat de positieve test er kwam door een vervuild voedingssupplement. Na onderzoek kwam World Triathlon tot dezelfde conclusie, maar het legt de Zuid-Afrikaanse atleet toch een schorsing op van 11 maanden, met terugwerkende kracht.

Bijna een jaar nadat Mhlengi Gwala positief testte op GW1516 heeft onderzoek uitgewezen dat de positieve test het gevolg was van een vervuild supplement. “Uit het onderzoek bleek dat de bron en het bewijsmateriaal in lijn waren met de verklaring van de atleet dat het positieve resultaat waarschijnlijk te wijten was aan vervuilde supplementen. Daarom legt World Triathlon een sanctie op van een periode van 11 maanden schorsing voor wedstrijden, met terugwerkende kracht tot 24 oktober 2022.”

“Alle wedstrijdresultaten sinds de positieve test worden daarom teruggezet naar DSQ, wat betekent dat de medailles en podiumplaatsen van de mannen PTS4 2022 Europe Triathlon Para Cup Bari en de 2022 Africa Triathlon Championships Agadir, wedstrijden die hij won, opnieuw worden verdeeld,” aldus world Triathlon. De beslissing betekent dat Mhlengi Gwala vanaf 22 september opnieuw in competitie kan treden.