Jens Smolders pakt bronzen medaille op EK jeugdtriatlon in Banyoles
Jens Smolders (r) met de bronzen medaille op hte EK Jeugdtriatlon in Banyoles (foto: Europe Triathlon)

De Kempische triatleet Jens Smolders heeft voor een Belgisch feestje gezorgd in Banyoles door de bronzen medaille te pakken op het Europees kampioenschap jeugdtriatlon na een spannende wedstrijd. Nadat hij in de halve finale al tweede werd, deed Jens Smolders het uitstekend in de finale, al werd het nog wel erg spannend in de laatste meters van het looponderdeel. In een langgerekte spurt werd hij knap derde op 4 seconden van het zilver en zes seconden van het goud. Ook de andere Belgische jeugdtriatleten deden het goed in de finale.

Het was al duidelijk in de halve finales dat Jens Smolders in goeie doen was en dus plooiden Jasper Devos en Dries Cannaerts zich op de fiets dubbel om het gat met de kopgroep te dichten. Met 3 Belgen mee voorin werd het nog erg spannend, met een loopproef waarin het lang duurde voor het duidelijk werd wie voor de medailles zou strijden. Uiteindelijk bleek de Franse triatleet Tristan Douche de snelste. Hij werd Europees kampioen met 2 seconden voorsprong op zijn landgenoot Milan Lariviere. Nauwelijks vier seconden later was Jens Smolders de beste van de rest van het groepje vooraan. Hij pakte brons net voor de Spanjaard Hector Tolsa en de Israelier Roy Baron. Dries Cannaerts liep zes seconden na Jens Smolders naar een mooie zevende plaats. Jasper Devos werd 13de in 20’27.

Bij de meisjes was Eline Debecker de eerste Belgische. De Brugse viel net buiten de top-10 en pakte de elfde plaats in 22’51 nauwelijks een week na het WK bij de juniores in Hamburg, waar ze 35ste werd. Ze finishte op 52 seconden van Europees kampioene Fanni Szalai, het nieuwe toptalent uit Hongarije. Zij haalde het voor Francaises Ambre Gasset en Lea Houart. Lotte Minnebo, vorige week nog 23ste op het WK in Hamburg, werd 19de in de finale in 23’09.