Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kenneth Vandendriessche 5de in Alpe d’Huez, dubbele Franse winst en veel pech bij Belgen
De Franse triatlete Jeanne Collonge wint de long distance triatlon van Alpe d'Huez (foto: Alpe d'Huez Triathlon RR)
Nieuws

Kenneth Vandendriessche 5de in Alpe d’Huez, dubbele Franse winst en veel pech bij Belgen

De Belgische triatleten leken het lange tijd goed te doen in de long distance triatlon van Alpe d’Huez, maar uiteindelijk speelde pech een grote rol bij onze landgenoten in een loodzware wedstrijd die door de Franse triatleten Nathan Guerbeur en Jeanne Collonge werd gewonnen. Kenneth Vandendriessche was de beste Belgische triatleet op een vijfde plaats, al had er zonder maagproblemen ook voor hem een podiumplaats ingezeten. Het grootste slachtoffer donderdag was ongetwijfeld Alexandra Tondeur die de hele tijd meespeelde voor de overwinning maar in het lopen compleet onderuit ging, letterlijk zelfs.

Alexandra Tondeur stort letterlijk in tijdens lopen

Alexandra Tondeur had samen met Jeanne Collonge de wedstrijd kleur gegeven door samen in de achtervolging te gaan op de Zwitserse olympische triatlete Nina Derron. Alexandra had de hele tijd uitzicht op een podiumplaats en leek zelfs mee te gaan spelen voor de overwinning maar in het lopen ging het helemaal mis. De Belgische triatlete, die de vorige jaren al een paar keer op het podium stond in Alpe d’Huez, stortte helemaal in tijdens het lopen en bleef zelfs een tijdje tegen de grond liggen. Jeanne Collonge pakte de overwinning in Alpe d’Huez in 6u37’40 met 14’15 op de Zwitserse Petra Eggenschwiler, wereldkampioene Powerman in Zofingen in 2018. Karen Schultheiss, de minder bekende Zwitserse in dit gezelschap, werd derde in 7u01’06. Nina Derron, ook al uit Zwitserland, werd nog vierde in 7u04’41.

Maagproblemen bij Kenneth Vandendriessche

Bij de mannen ging Nathan Guerbeur al vroeg aan de leiding. De wereldkampioen duatlon van 2021 ontpopte zich in de 118 km fietsen met meer dan 3.200 hoogtemeters tot de beste klimmer. Ook in de 20 km lopen, met opnieuw 340 hoogtemeters, hield hij stand. Guerbeur pakte dan ook een meer dan verdiende overwinning in 5u48’32. Zijn landgenoot Arnaud Guilloux werd tweede op 2’20 voor Clement Grandy die het Franse feestje compleet maakte. De Spanjaard Jordi Montraveta werd vierde voor onze landgenoot Kenneth Vandendriessche.

Kenneth had na de 2.200 meter zwemmen in Bourg d’Oisans zo’n vier minuten achterstand maar samen met onder andere favoriet Leon Chevalier rukte hij geleidelijk op naar het front van de wedstrijd. Met maagproblemen moest hij helaas het tempo laten zakken. Pas in de tweede helft van het lopen kwam hij er helemaal door en werd het alsnog een vijfde plaats, maar naar eigen zeggen had een podiumplaats er zeker in gezeten.

Van Hemel, Petralia en Van Looy geven noodgedwongen op

De ketting van Tim Van Hemel loopt vast, einde verhaal in de triatlon van Alpe d'Huez (foto: Anouska Juez Ponce)
De ketting van Tim Van Hemel loopt vast, einde verhaal in de triatlon van Alpe d’Huez (foto: Anouska Juez Ponce)

Hij was niet de enige Belg die pech had. Tim Van Hemel mocht na een sterk zwemnummer zijn podiumdromen al opbergen toen zijn ketting vastsloeg en hij niet meer kon schakelen. Ook een oprukkende Jan Petralia werd door pech uit de wedstrijd geslagen. “Ik had net heel wat plaatsen goedgemaakt en 4 minuten dichter gekomen op de kop van de wedstrijd op de Col d’Ornon,” vertelt Jakke Petrol. “Maar in de afdaling reed ik in een put en de band kwam van de velg. Er zat niks anders op dan op te geven.” Ook Diego Van Looy verdween uit de wedstrijd. Na een minder goed zwemnummer rukte ook hij stevig op naar voor, maar hij vond niet meer de mentale kracht om de wedstrijd nog uit te doen. “Sinds mijn ongeluk kan ik niet dezelfde mentale kracht als vroeger opbrengen wanneer ik niet op het niveau kan sporten als voor mijn ongeluk,” aldus een ontgoochelde Diego.

Naast de vijfde plaats van Kenneth Vandendriessche finishten nog twee Belgische triatleten in de top-15. Tom Vaelen werd 13de en Victor Alexandre pakte de 15de plaats.

Uitslag Triathlon L Alpe d’Huez 2023