Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Oostenrijkse triatleet krijgt 1 jaar schorsing voor bezit verboden astma-spray “Ik ben een faire atleet en heb nooit doping genomen”
De Oostenrijkse triatleet Thomas Steger bij zijn zege in de Challenge Riccione (foto: Challenge Family/Jose Luiz Hourcade)
Nieuws

Oostenrijkse triatleet krijgt 1 jaar schorsing voor bezit verboden astma-spray “Ik ben een faire atleet en heb nooit doping genomen”

De Oostenrijkse triatleet Thomas Steger, ploegmaat van onze landgenoot Christophe De Keyser bij het Pewag-team, is voor één jaar geschorst wegens doping. De NADA, de Oostenrijkse anti-doping autoriteit, heeft donderdag een zeer summier bericht online gezet waaruit blijkt dat Steger in het bezit zou zijn geweest van verboden middelen en daarom een jaar niet in actie mag komen. Overigens ging dat jaar vorig jaar al in, op 7 oktober om precies te zijn. Steger zelf reageert in een statement dat hij geen doping heeft genomen, maar dat het gaat om een (al in 2014 vervallen) astma-spray die bij zijn ouders thuis gevonden werd. “Ik ben een faire atleet en heb nooit doping genomen”

“De NADA is geïnformeerd over het feit dat Thomas Steger voor een jaar is geschorst vanwege het schenden van een anti-doping regel (artikel 2.6 – het bezitten van een verboden middel). De schorsing start op 7 oktober 2022 en duurt tot 6 oktober 2023,” aldus de NADA. Daaruit kan de conclusie getrokken worden dat Steger dus niet positief getest heeft, maar wel verboden middelen in zijn bezit had.

Vervallen astma-spray van ouders gevonden bij huiszoeking

Thomas Steger reageerde donderdagmiddag zelf met een uitgebreid statement dat het gaat om een vervallen astma-spray van zijn ouders die gevonden werd bij een huiszoeking: “Ik ben een faire atleet! In 2021 werd mijn leven van de ene op de andere dag een nachtmerrie. Een anonieme persoon had mij beschuldigd dat ik deel uitmaakte van een dopingnetwerk, waardoor plotseling de recherche bij mij thuis kwam, die mijn huis doorzocht, mijn mobiele telefoon en laptop in beslag nam en mij meenam voor verhoor. Na nog twee verhoren, DNA-stalen en gegevensanalyse van mijn toestellen kon ik uiteindelijk mijn onschuld bewijzen en werd ik in maart 2022 vrijgesproken door het Openbaar Ministerie in Innsbruck.”

“In de zomer opende de Nada een procedure vanwege een astma-spray die tijdens de huiszoeking werd gevonden, een spray die vervallen was sinds 2014. Deze kwam uit de praktijk van mijn vader, want ik woon nog bij mijn ouders. Ik bevestig dat ik deze nooit heb gebruikt! Ik controleer namelijk elke medicatie op de Nada-app. Op het moment van de rechtszaak was ik mentaal aan het eind van mijn Latijn, dus besloot ik na overleg met mijn advocaat niet naar de rechtszaak te gaan. En ik kreeg in eerste instantie de maximale straf van 4 jaar.”

“Ik heb nooit doping genomen”

“Ik moest dus naar een andere advocaat die de straf in nog twee zittingen ten goede kon veranderen. Hoewel het voor mij nog steeds onbegrijpelijk is. De laatste 2 jaar ben ik door een hel gegaan en was ik economisch en psychisch kapot. Ik wil iedereen bedanken die er voor me was en me bijstond in deze moeilijke tijd. Zonder hen zou ik er misschien niet meer geweest zijn. Ik wil graag zeggen dat ik van de sport hou en dat ik altijd respect heb gehad voor mijn tegenstanders. Ik heb nooit iemand bedrogen. Sinds ik meer dan 11 jaar geleden met deze sport ben begonnen, ben ik altijd fair en zuiver geweest,” aldus Steger.

Eerder dit jaar was de triatlonwereld al in rep en roer vanwege de schorsing van Collin Chartier. Hij testte positief en werd drie jaar geschorst. Een paar dagen later kondigde hij zijn afscheid uit de triatlonwereld aan.