Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Einde van een tijdperk: toptriatleet Jan Frodeno kondigt afscheid aan
Jan Frodeno wereldkampioen Ironman 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Nieuws

Einde van een tijdperk: toptriatleet Jan Frodeno kondigt afscheid aan

De Duitse toptriatleet Jan Frodeno heeft zijn afscheid van de triatlonsport aangekondigd. De GOAT, de Greatest Of All Times, doet dit seizoen nog welgeteld twee wedstrijden: de PTO US Open in Milwaukee en het WK Ironman in Nice. Daarna hangt de drievoudige wereldkampioen Ironman en olympisch kampioen van 2008 de wetsuit, de fiets en de loopschoenen definitief aan de haak. Op 18 augustus wordt Frodeno 42 jaar, minder dan een maand later staat hij voor de allerlaatste keer aan de start van het WK Ironman.

In juli won Jan Frodeno nog de 70.3 Ironman Andorra. Het was zijn eerste overwinning in bijna twee jaar tijd nadat hij vorig seizoen lang in de lappenmand lag met een aanslepende blessure. Jan Frodeno wordt algemeen beschouwd als de GOAT van de triatlonsport, de Greatest Of All Times. In 2008 werd hij enigszins verrassend olympisch kampioen triatlon in Peking. In 2012 werd hij nog zesde in Londen en het jaar nadien zette hij definitief de stap naar de lange afstand.

Hij won in 2014 drie 70.3 Ironman triatlons, pakte zilver op het WK 70.3 Ironman en bij zijn debuut in Hawaii in 2014 werd hij meteen derde. Een jaar later pakte hij zijn eerste van drie overwinningen in Kona. Ook in 2016 en 2019 was hij de beste van de wereld, in 2015 en 2018 pakte hij de wereldtitel 70.3 Ironman. Naast zijn sportieve prestaties wordt Frodeno ook geroemd om zijn persoonlijkheid. Het meest iconische beeld uit zijn carriere is wellicht het aanmoedigende tikje op het achterwerk van troonopvolger Patrick Lange als de geblesseerde Jan Frodeno aan het wandelen is en voorbijgestoken wordt door zijn landgenoot in Kona.

Voor de Duitse triatlonsport is het dit seizoen overigens een dubbel einde van een tijdperk want ook Sebastian Kienle is aan zijn laatste seizoen bezig.