Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck wint Europees kampioenschap 70.3 Ironman triatlon in Tallinn
Pieter Heemeryck wint het EK 70.3 Ironman in Tallinn (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Pieter Heemeryck wint Europees kampioenschap 70.3 Ironman triatlon in Tallinn

Pieter Heemeryck heeft zondag de 70.3 Ironman Tallinn gewonnen, het officieuze Europese kampioenschap op de halve triatlon. De nummer 2 van de Ironman Hamburg zit al een hele tijd in topvorm en bewees dat met een sterke race in de Estse hoofdstad. Na een sterk zwemnummer ging de Domo-Scott triatleet aan de leiding in het fietsen. Jonathan Wayaffe en Christophe De Keyser, in volle voorbereiding op het EK halve triatlon op 27 augustus in eigen land, finishten ook in de top-20.

In de 1.900 meter zwemmen ging de Italiaanse triatleet Allessandro Fabian, ex-Europees kampioen op de olympische afstand, aan de leiding met kleine voorsprong op de Duitser Jan Stratmann en Christophe De Keyser. Pieter Heemeryck volgde als 16de, samen met JoJo Wayaffe, op een halve minuut. De eerste twintig triatleten zaten in het zwemmen op minder dan driekwart minuut van elkaar. En dat leverde gegarandeerd grote groepen op in de 90 km fietsen.

Pieter Heemeryck wachtte niet af en trok resoluut in de aanval, samen met Antony Costes en Mike Philips. De Fransman Costes, ex-winnaar van de Challenge Geraardsbergen, moest net na halfweg de rol lossen, zodat vooraan alleen nog de Nieuw-Zeelander Philips en onze landgenoot overbleven. Antony Costes kreeg in de achtervolging het gezelschap van de Zweed Jesper Svensson op 2’30 van de twee leiders. Op drie minuten volgde dan een grote achtervolgende groep van maar liefst 16 triatleten, met daarbij Christophe De Keyser en Jonathan Wayaffe.

In de 21 km lopen moest Philips meteen afhaken en vanaf dan lag de weg naar de overwinning open voor Pieter Heemeryck. Met een halve marathon van 1u12 liep Pieter naar een meer dan overdiende zege in deze sterkbezette wedstrijd, een opsteker van formaat richting het WK Ironman in Nice op 10 september. Pieter Heemeryck won het EK 70.3 Ironman in 3u36’56 met 1’59 voorsprong op Mike Philips. De Fin Henrik Goesch werd derde op 2’31. Christophe De Keyser kwam als 12de over de finish in 3u43’13. Jonathan Wayaffe werd 20ste in 3u49’35.

Bij de vrouwen won topfavoriete Laura Philipp in een snelle 3u59’24 met 48 seconden voorsprong op de Zwitserse Imogen Simmonds. Emma Pallant-Browne werd derde op 3’01, voor Lisa Norden en Amelia Watkinson. Er deden geen Belgische vrouwen mee in Estland.