Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Meer dan helft deelnemers halve triatlon Eupen geeft op in regen en wind, Francois Reding en Heleen Moes winnen
Bart Thijs was één van de triatleten die de finish haalden in een uitgeregende halve triatlon van Eupen (foto: Bart Thijs RR)
Nieuws

Meer dan helft deelnemers halve triatlon Eupen geeft op in regen en wind, Francois Reding en Heleen Moes winnen

Had de organisatie van de halve triatlon van Eupen, één van de klassiekers op de Belgische triatlon-kalender, moeten ingrijpen en de wedstrijden moeten inkorten of afgelasten? Dat is de vraag die veel triatleten zich zondag na afloop van de wedstrijd stelden. Minder dan de helft van de deelnemers aan de halve triatlon haalden zondag in bizar slechte weersomstandigheden de finish. Zelfs titelverdediger Bram Van der Plas, die met een voorsprong van meerdere minuten op kop lag, kneep de remmen dicht na een gevaarlijke afdaling in de regen en de wind. De winst ging uiteindelijk naar Francois Reding en de Nederlandse Heleen Moes.

Depressie ‘Antoni’ waaide ook uit tot het uiterste oosten van ons land. Hoewel er pas in de late namiddag neerslag werd voorspeld, regende de halve triatlon van Eupen volledig uit. Veel triatleten vonden het zelfs te gevaarlijk op het heuvelachtige parcours. Vooral de afdalingen in de regen en de wind werden een hele beproeving. Titelverdediger Bram Van der Plas leek op weg naar een nieuwe overwinning, maar stapte voor zijn eigen veiligheid uit de wedstrijd.

“Het was niet meer verantwoord”

“In de lange afdaling werd het al tricky om veilig te fietsen,” vertelt Bram. “Na 1 ronde van 25 km had ik al 3 a 4 minuten voorsprong. Ik kon de vermogens opbouwen op de damklim en mijn voorsprong verder uitbreiden in de tweede ronde, maar de kou in de afdaling en het moeilijk controleren van de fiets deden me de das om. Het was niet meer verantwoord en net als vele anderen besloot ik wijselijk te stoppen voor er ongelukken zouden gebeuren. Jammer, want ik denk dat ik mag zeggen dat het een gewonnen race was. Niet gemakkelijk om op te geven als leider, maar safety first! Achteraf bekeken had de organisatie misschien wel mogen ingrijpen gezien de weerberichten,” aldus Bram Van der Plas.

“Respect voor iedereen die het heeft volgehouden”

Volgens de organisatie werd er wel nagedacht om de wedstrijd te stoppen. “Er waren discussies over het stoppen van de race. De jury heeft besloten dat de race zou doorgaan. Kort voor de start van de halve triatlon begon het te regenen en wakkerde de wind aan. Het waren omstandigheden zoals bij de Norseman. Respect voor degenen die besloten niet te starten of te stoppen tijdens het fietsen. Voor de anderen was het zeker een zware strijd tegen de elementen en de finish halen was voor de meesten het doel. Respect voor iedereen die het heeft volgehouden. Duizend maal dank aan alle helpers die de atleten tot het einde hebben ondersteund in de slechte omstandigheden in de constante regen,” aldus de organisatie.

Slechts 85 van de 194 deelnemers haalden de finish. Francois Reding pakte de overwinning in 4u37’47 met 5’30 voorsprong op de Nederlander Thomas Cremers. De jonge belofte Michiel Paermentier werd knap derde in 4u49’57. Bij de vrouwen ging de winst naar de Nederlandse Heleen Moes, die 18de overall werd in 5u12’26. Ze haalde het voor haar landgenote Suzanne Brummel en de Duitse Verena Koster.

Op de kwarttriatlon pakte Jarno Cuypers de winst voor Maarten Appermans. De Francaise Amelie Harter haalde het van Sione Jongstra. En op de sprinttriatlon waren de overwinningen voor Laura Swannet, die vierde overall werd, en de Duitser Dominic Laaf.

Uitslag halve triatlon Eupen 2023