Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zorgen om waterkwaliteit Seine voor olympisch testevent triatlon in Parijs
De Pont Alexandre III in Parijs waar het zwemnummer van de olympische triatlon plaatsvindt (foto: Wikimedia)
Nieuws

Zorgen om waterkwaliteit Seine voor olympisch testevent triatlon in Parijs

Op 17 en 18 augustus wordt in Parijs het olympisch testevent triatlon gehouden, maar grote vraag is of er dan gezwommen kan worden in de Seine. Hoewel eerder bekend raakte dat de overheid in Parijs 1,4 miljard wil investeren om het water van de Seine te zuiveren zodat er ook na de Olympische Spelen kan gezwommen worden, zijn er nu grote zorgen over de waterkwaliteit in diezelfde Seine. De waterkwaliteit van de Seine is al langer ondermaats, maar lijkt nu zelfs extra slecht door de hevige regenval in de Franse hoofdstad.

Dit weekend werd daarom al een Open Water Swimming World Cup, die ook zou plaatsvinden in de Seine, geannuleerd. Bij hevige regenval in Parijs stromen de riolen over en die monden uit in de bekende rivier. Een logisch gevolg is dan uiteraard dat de waterkwaliteit drastisch verslechtert. Onlangs bleek al dat de stad Parijs 1.4 miljard uittrekt om de waterkwaliteit te verbeteren, vooral met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar.

World Triathlon blijft positief en is ervan overtuigd dat de waterkwaliteit de komende twee weken verbetert en dat er tijdens het olympisch testevent dus gewoon gezwommen kan worden. Mocht dat niet zo zijn, wordt het event omgezet in een duatlon-format. “De veiligheid van atleten is onze belangrijkste prioriteit en daarom zullen we de komende dagen, samen met de relevante autoriteiten, blijven monitoren hoe de waterkwaliteit is. We vertrouwen er op, gebaseerd op de weersvoorspellingen, dat er gewoon gezwommen wordt tijdens het testevent.”

Het olympisch testevent wordt gezien als belangrijk meet- én kwalificatiemoment voor atleten en landenteams. De situatie van de Olympische Spelen wordt zo goed mogelijk nagebootst. Daarom starten de triatleten bijvoorbeeld telkens om 8 u. ’s ochtends Een duatlon zou uiteraard voor een volledig andere dynamiek zorgen. Bovendien kreeg World Triathlon al heel wat kritiek door de slechte waterkwaliteit in de WTCS triatlon van Sunderland, met tientallen triatleten die ziek werden na de wedstrijd. Onder andere Belgian Hammer Valerie Barthelemy moest toen door ziekte afhaken voor de Mixed Team Relay en ook Claire Michel was ziek.