Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Houder wereldrecord tienvoudige triatlon beschuldigd van doping na deca triatlon in Rio
De Poolse triatleet Robert Karas tijdens de 1.800 km fietsen in de deca triatlon van Rio de Janeiro (foto: Instagram Robert Karas RR)
Nieuws

Houder wereldrecord tienvoudige triatlon beschuldigd van doping na deca triatlon in Rio

De Poolse triatleet, en tussentijds MMA-vechter, Robert Karas is beschuldigd van doping gebruik na een positieve test na de deca triatlon in Rio de Janeiro, waar hij in mei van dit jaar het wereldrecord tienvoudige triatlon verbrak. De IUTA, de International Ultra Triathlon Association, wil geen verdere informatie verstrekken op dit moment in afwachting van de uitslag van het B-staal. Karas kwam ondertussen zelf met een aantal statements op zijn Instagram-pagina. “Ik heb medicatie genomen voor een gebroken arm, ribben en voet die een stof bevatten die op de verboden lijst van de WADA stonden, maar er was mij verzekerd dat die mijn trainingen en prestaties niet zouden bevorderen. Ik heb in Rio zelf actief om dopingcontrole gevraagd omdat mijn wereldrecord anders niet zou gehomologeerd worden,” aldus Karas.

Het is een op zijn minst vreemd bericht van de Pool Robert Karas, die in Rio de Janeiro het wereldrecord verpulverde op de deca triatlon, een volledige triatlon maar dan maal tien. Hij deed 164 uur 14 minuten en 2 seconden over de 38 km zwemmen, 1.800 km fietsen en 422 km lopen. “Ik analyseerde de hele situatie met mijn crew en sportartsen. In januari had ik een gebroken arm, ribben en voet. Toen kreeg ik medicijnen voorgeschreven die stoffen bevatten die op de WADA-lijst stonden. Ik ben herhaaldelijk verzekerd dat het nemen van deze medicijnen geen invloed zou hebben op de voorbereiding of de prestaties in Brazilië zelf. Ik heb regelmatig contact gehad met de IUTA federatie. Ik wacht nu op de uitslag van mijn B-staal. Maar ongeacht deze uitslagen en de definitieve beslissing van de federatie, wil ik mijn verhaal delen. Laat dit een waarschuwing zijn voor andere atleten om het beginsel van beperkt vertrouwen toe te passen, ook bij een mening van deskundigen,” legt Karas uit.

“Ik verklaar dat ik nooit enige vorm van doping heb gebruikt. Voor de start in Brazilië heb ik zelf de organisatoren gevraagd om anti-doping testen te houden, want alleen op die manier zou mijn resultaat officieel als wereldrecord kunnen worden erkend. Gedurende mijn hele carrière was ik altijd clean, zoals bevestigd door de talrijke anti-dopingtesten die ik na elke WK-start heb ondergaan,” aldus Karas.