Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pamphiel Pareyn klopt Tim Van Hemel in spurt in Lommel, Liesbeth Verbiest klaar voor EK triatlon in Menen
Pieter Vanderhenst, winnaar Pamphiel Pareyn en Tim Van Hemel (r) op het podium van de Hoeks Verhuizingen Kwarttriatlon van Lommel (foto: Lommelse Triatleten RR)
Nieuws

Pamphiel Pareyn klopt Tim Van Hemel in spurt in Lommel, Liesbeth Verbiest klaar voor EK triatlon in Menen

De West-Vlaamse triatleet Pamphiel Pareyn heeft voor de tweede keer de Hoeks Verhuizingen kwarttriatlon van Lommel gewonnen, al maakte hij het deze keer wel superspannend. Op 2,5 km van de finish bedroeg het verschil nog 10 seconden met Tim Van Hemel. De twee long distance specialisten maakten er een superspannende strijd van met een langgerekte spurt waarin Pamphiel net iets sneller was dan Tim. Een ontketende Pieter Vanderhenst spurtte tegen Alexis Krug nog naar de derde plaats voor het thuispubliek. Bij de vrouwen stond er geen maat op Liesbeth Verbiest die een ideale generale repetitie kende voor het EK halve triatlon in Menen over twee weken. Ook hier veel vreugde bij de Lommelse Triatleten met de tweede plaats van Martine Peeters.

Liesbeth Verbiest met ruime voorsprong

Na 1.500 meter zwemmen op de sinds vorig jaar nieuwe locatie aan Barefoot Beach, aan de overkant van het bekende Parelstrand in Lommel, met de altijd spectaculaire Australian Exit, kregen we bij de vrouwen de verrassende Nederlandse Anne Gibbels van TDL Leuven aan de leiding. Zij zou uiteindelijk negende worden. Achter Gibbels volgde Anne-Sophie Jammaer, dochter van levende triatlon legende Jan Jammaer en nichtje van Bert.

Liesbeth Verbiest moest vol aan de bak, want zij volgde pas op 2’16. In de 40 km fietsen schoof de Ironman pro-triatlete meteen op naar de koppositie en die plaats stond ze niet meer af. Ze bleef ook in de 10 km aan de leiding en won verdiend de kwarttriatlon van Lommel, een mooie generale repetitie voor haar hoofddoel: het EK halve triatlon in Menen op 27 augustus. Verbiest won in 2u16’56 met 5’04 voorsprong op Lommelse Triatlete Martine Peeters, die de volgelopen Markt in Lommel deed ontploffen met een prachtige tweede plaats. Triatlonmama Evelyne Bosch werd knap derde in haar tweede triatloncarriere. Zij pakte het brons in 2u25’35 voor de Lommelse Eva Vanbrabant en Hanne Hoskens.

Spannendste finish ooit in Lommel

Bij de mannen gingen Alexis Krug en Pamphiel Pareyn aan de leiding in de 1.500 meter zwemmen. Alleen Joachim Wera kon de schade nog enigzins beperken, maar daarachter kregen we een grote achtervolgende groep met onder andere Tim Van Hemel. Pareyn ging op de fiets stevig door en alleen Tim Van Hemel slaagde er in om tijd goed te maken op de atleet van het 3MD-Veldeman-WCUP team. Pareyn wisselde met een minuut voorsprong op Tim Van Hemel. Alexis Krug volgde op 2’15 en dan volgde een grote achtervolgende groep met daarbij onder andere thuisatleten Niels Vanhove en Pieter Vanderhenst maar ook andere toppers zoals Jasper Sabbe, Jarno Cuypers, Jeroen Vandael en Emiel Torfs.

In de 10 km lopen leek het er sterk op dat Tim Van Hemel het gat van een minuut zou dichten. Bij het ingaan van de slotronde was het verschil nog iets meer dan 20 seconden. Maar Pamphiel Pareyn had nog wat extra energie over. Hij liet Tim Van Hemel naderen tot op zes seconden, maar het laatste gaatje kreeg de ex-Belgische kampioen kwarttriatlon niet meer dicht. De laatste anderhalve kilometer werd één langgerekte spurt, een secondenspel tussen de 3MD-triatleet en de XOD-triatleet. Van Hemel werd voortgestuwd door het bijna thuispubliek, maar Pamphiel Pareyn, niet eens geselecteerd voor het EK halve triatlon in Menen, zette een bijzonder sterke wedstrijd neer. Hij bleef in de absolute eindspurt in de spannendste finish ooit in Lommel nog net uit de greep van Van Hemel.

Pamphiel won de triatlon van Lommel in 1u54’34 met zes seconden voorsprong op Van Hemel. Met de derde plaats van thuisatleet Pieter Vanderhenst ging het massale publiek in Lommel helemaal uit zijn dak. De jonge belofte pakte een bijzonder knappe derde plaats, ook al in een superspannende spurt tegen Alexis Krug. Vanderhenst werd derde in 1u57’18 met nog 4 seconden voorsprong op Krug. Jasper Sabbe werd vlak achter zijn SMO-Scott ploegmaat vijfde. Joachim Wera pakte de zesde plaats voor Jarno Cuypers en Jeroen Vandael.

Uitslag kwarttriatlon Lommel 2023