Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Twee triatleten overleden in 70.3 Ironman Cork in Ierland in stormachtig zwemonderdeel
Het zwemonderdeel in de 70.3 Ironman Cork was bijzonder woelig (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Twee triatleten overleden in 70.3 Ironman Cork in Ierland in stormachtig zwemonderdeel

Zondag zijn twee triatleten overleden tijdens het zwemonderdeel van de 70.3 Ironman Ireland Cork triatlon in een door het slechte weer bijzonder woelige Celtic Sea. Beide triatleten kwamen in de problemen tijdens de 1.900 meter zwemmen. De twee incidenten gebeurden los van elkaar. De triatleten werden nog uit het water gehaald door de reddingsdiensten maar hun hulp kon niet meer baten. Achteraf is er veel kritiek op de Ironman-organisatie en rijst de vraag of het zwemmen niet beter geannuleerd werd. Volgens de Ierse pers kwamen meerdere mensen in moeilijkheden en een aantal atleten keerden zelfs op eigen kracht terug naar de kust. De 70.3 Ironman zou normaal zaterdag plaatsvinden maar werd naar zondag verzet als gevolg van storm Betty die vrijdag over de kust van Ierland trok.

“Was het wel verantwoord om te zwemmen?”

In berichten en filmpjes die we van atleten binnen hebben gekregen, is duidelijk te zien dat de hoge golven voor de kust van Youghal voor een bijzonder moeilijk zwemnummer zorgden. De organisatie had ook al de 3,8 km van de volledige Ironman ingekort tot 1,9 km. Voor een zestiger uit Ierland en een veertiger uit Canada liep het zwemmen helaas fataal af. De meeste triatleten kregen het nieuws van de twee overlijdens pas te horen aan de finish, want de wedstrijd ging zoals wel vaker bij Ironman gewoon door. Het gebeurt overigens helaas wel meer dat er een triatleet overlijdt tijdens het zwemmen, maar twee overlijdens in dezelfde wedstrijd is zeer uitzonderlijk.

Op social media regent het kritische reacties, ook van triatleten en supporters die er bij waren in Ierland. “Was het wel verantwoord om te zwemmen?” is zowat de meest gehoorde opmerking, ook in berichten die wij van triatleten ontvangen hebben. Het doet niks af aan het feit dat het een zwarte dag was voor de triatlonsport. Onze gedachten gaan uit naar de twee overleden triatleten, hun familie en hun vrienden en bij uitbreiding alle triatleten die in Ierland aanwezig waren.

“We zijn diep bedroefd over het overlijden van twee deelnemers aan de Ironman 70.3 Ierland, Cork, 2023. Tijdens het zwemgedeelte van de race op zondag gaf het veiligheidspersoneel onmiddellijk medische hulp toen het zag dat de atleten hulp nodig hadden. We delen ons medeleven met de familie en vrienden van de atleten en zullen hen blijven steunen in deze moeilijke tijd. We bedanken het veiligheidspersoneel en de eerste hulpverleners die snel hebben gewerkt om de atleten medische hulp te bieden,” aldus de Ironman organisatie in een statement.