Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
World Triathlon start onderzoek, organisatie Paris 24 belooft dubbele inspanningen om Seine te zuiveren
De zwemstart in de Seine bij het olympisch testevent in Parijs (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

World Triathlon start onderzoek, organisatie Paris 24 belooft dubbele inspanningen om Seine te zuiveren

In de nasleep van het olympisch testevent triatlon vorige week is World Triathlon een onderzoek gestart naar de metingen van de waterkwaliteit van de Seine. Het was erg opmerkelijk dat donderdag en vrijdag bij de individuele triatlons gezwommen kon worden in de Seine, waar twee weken voordien al een openwater zwemwedstrijd geannuleerd werd door slechte waterkwaliteit. Zaterdag was bij de paratriatlon de waterkwaliteit ineens onvoldoende en werd het een duatlon, net zoals zondag bij de Mixed Team Relay. De organisatie van de Olympische Spelen in Parijs beloofde aan de Financial Times dat ze de inspanningen gaan verdubbelen om de Seine te zuiveren zodat er volgend jaar zeker gezwommen kan worden bij de triatlons op de Spelen, met mogelijk alternatieve datums voor de triatlons.

“Er was een discrepantie tussen de testen die in Parijs zijn gedaan voor de olympische triatlon en de paratriatlon en als voorzorgsmaatregel hebben de medische en technische afgevaardigden besloten om de zwemactiviteiten zaterdag en zondag te annuleren. Paris 24 en de stad Parijs, die verantwoordelijk zijn voor de waterkwaliteit in de Seine en alle testen van de waterkwaliteit, hebben een onderzoek ingesteld om op te helderen wat er is gebeurd en om meer informatie te verzamelen,” luidt het bij World Triathlon.

“Het houden van dit testevenement betekende de terugkeer van het zwemmen in de Seine, een primeur sinds de triatlon van Parijs in 2012. Ook al konden de zwemevenementen niet plaatsvinden tijdens de laatste twee wedstrijddagen, de lopende werkzaamheden op het gebied van afvalwaterbeheer en de levering van nieuwe infrastructuur voor de behandeling van regenwater tussen nu en de Olympische Spelen zullen ervoor zorgen dat de waterkwaliteit zal worden verbeterd en, als gevolg daarvan, zullen de evenementen plaatsvinden zoals gepland,” aldus World Triathlon, die nu dus onderzoeken waarom er zoveel verschil was tussen de resultaten van de verschillende metingen van de waterkwaliteit.

“Herplannen van evenementen indien nodig”

Tony Estanguet, de voorzitter van organisatiecomité Paris 24, zegt dat er al significante verbeteringen gebeurd zijn van de waterkwaliteit van de Seine en dat deze maand na maand verdergezet worden. Hij belooft ook dat de inspanningen verdubbeld zullen worden. “We hebben nog een jaar en we zijn er redelijk gerust in dat er kan gezwommen worden. En we kunnen eventueel de evenementen (het openwater zwemmen en de triatlons) op een ander moment in de planning zetten indien nodig,” eindigt Estanguet met een verrassende uitspraak. Wordt ongetwijfeld vervolgd…