Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jeugdatleten sprinten om de titels op spectaculair BK jeugdtriatlon in Hofstade
Alle kampioenen en medaille winnaars van het BK jeugdtriatlon in Hofstade (foto: Finishfoto.be/Jim De Sitter)
Nieuws

Jeugdatleten sprinten om de titels op spectaculair BK jeugdtriatlon in Hofstade

Zondag werd er stevig gestreden om de Belgische titels triatlon in Hofstade, want het niveau lag alweer erg hoog en in een aantal categorieën werd het Belgisch kampioenschap beslist in de spurt. De tweede dag van het SP&O triatlonweekend stond volledig in teken van het Belgisch Kampioenschap voor de jeugd en junioren. Die junioren streden overigens samen met de Jeugd A triatleten, wat een hoop spektakel opleverde.

Stan Jammaer en Marie Kerckhofs bij Jeugd C

De jongsten mochten als eerste starten en konden zo gelukkig in aangename temperaturen hun nationaal kampioenschap afwerken. Stan Jammaer en Pieterjan Cornelis zwommen 300 meter zij-aan-zij, maar door een snelle wissel kon Jammaer alleen de fiets opspringen. Cornelis kreeg het gezelschap van Florian Debroux maar zij konden het gaatje van 15” niet goedmaken tijdens het fietsen. Ondanks het hoge aanvangstempo van Jammaer na de tweede wissel konden Cornelis en Debroux terugkomen tot bij Jammaer. Die laatste rekende echter op zijn sterke sprint en pakte zo het goud bij de Jeugd C. Debroux pakte twee seconden later het zilver en bleef zo met het kleinste verschil Cornelis voor.

Bij de dames kwam zoals verwacht Catho Van Cauwenberge als eerste uit het water. Marie Kerckhofs kon op de fiets het kloofje van 30” overbruggen en zo kregen we een sterk duo die in het lopen mochten strijden voor het goud bij de Jeugd C. Kerckhofs, van KTT, beschikte over de snelste benen in afsluitende anderhalve kilometer. Met de snelste looptijd kon Maewenn Englebert voor TTB nog net voor Van Cauwenberge sprinten en zo het zilver pakken.

Jari Stappaerts en Violette Chauveheid bij Jeugd B

Bij de Jeugd B zagen we Mats Decoene van Lentriac al zijn troeven op tafel gooien van bij de aanvang. Hij kwam met een klein verschil de eerste wissel uit maar kon een hergroepering op de fiets niet tegengaan. Een kopgroep van 6 kon elkaar goed vinden, daarin ook Arcan Vanoverschelden, Rik Vereycken, Stan Vanhissenhoven en de Nederlander Sebastian Ziekman. Het verschil op de achtervolgende groep was slechts 30”, dus kregen we een open wedstrijd met een denderende loopfinale.

De Nederlander beschikte duidelijk over de meest frisse benen en kon de open wedstrijd op zijn naam schrijven. Daarachter kwam Jari Stappaerts voor Domo-Scott Hulshout aansluiten bij Mats Decoene en kregen we een sprintfinish voor de Belgische titel. Stappaerts had duidelijk nog wat jus in de benen en sprintte naar het goud voor Decoene, die tevreden was met het zilver. Rube Claus, ook al een talent van Lentriaac, kon ook opschuiven vanuit de achtervolgende groep en greep de laatse plaats op het podium van het BK. Yordan Beusen viel net naast het podium en Tom Philippe vervolledigde de top-5.

Bij de dames hadden we reeds enkele favorieten die al een volledig seizoen hun neus aan het venster kwamen steken in de Jeugdcup. Het was duidelijk dat de vorm van de dag de doorslag zou geven. Lucie Philippe zwom naar de leiding, maar Marit De Meulenaere en Violette Chauveheid hielden de Leuvense in het vizier. Al snel konden ze een goed samenwerkend trio vormen op de fiets om de andere favorieten op meer dan een halve minuut te zetten vooral ze de loopschoenen moesten aantrekken. Chauveheid duldde enkel in de eerste kilometer nog de forsing van De Meulenaere, maar nadien kon de Waalse voor Trigit de gouden medaille op zak steken. De Meulenaere pakte het zilver op 15″ en op haar beurt had ze evenveel voorsprong op de derde, Lucie Phillippe.

Jens Smolders en Ibe Baelde kampioen

Jeugd A en Junioren startten zoals gebruikelijk samen, wat voor extra spektakel zorgde tijdens dit Belgische kampioenschap. De openwaterzwemmer Fernando Dehaudt nam Runar De Meulenaere mee op sleeptouw om met een kleine maar comfortabele voorsprong de fiets op te springen. Jasper Devos, Anton Befayt, Dries Cannaerts, Cis Huyghe, Louis Uyttenhove en Theo Marti vormden daarachter een hardrijdende groep. De Nederlander Rick Van Der Kaap schudde het veld echter helemaal door elkaar door met de snelste fietstijd de achtervolgende groep, met daarin enkele toplopers, nog dicht bij de leiders te brengen.

Ibe Baelde liep met de snelste looptijd naar de overwinning en pakte zo goud bij de junioren. Hij won met een vijftal seconden voor Aurélien Carré die zich van zilver verzekerde. Nadien kwam Jens Smolders binnen en pakte het goud bij de Jeugd A. Louis Uyttenhove pakte in zijn zog het brons bij de junioren. Jasper Devos kon het zilver wegkapen bij Jeugd A voor Dries Cannaerts, ook al van KTT.

Titels voor Hasse Fleerackers en Lotte Minnebo

Lotte Minnebo, Hasse Fleerackers en Mit Wittemans waren de speerpunten bij de dames. Zoals verwacht bleef dit trio tot in de tweede wisselzone bij elkaar. International Hasse Fleerackers liep vol vertrouwen naar de winst bij de junioren. Een half minuutje later pakte de Brugse Minnebo dan weer het goud bij de Jeugd A. Wittemans liep zoals verwacht naar het zilver bij de junioren. Hannelore Giullemyn kaapte voor NLT het brons bij de junioren weg voor de neus van Camille Roman. Bij de Jeugd A was het zilver voor Luca Vanderbruggen die de sterk oprukkende Marthe Roelans naar de derde plaats

Uitslagen BK jeugdtriatlon 2023