Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Sam Laidlow klasse te sterk in WK Ironman in Nice, Pieter Heemeryck ingestort halfweg fietsen
Sam Laidlow was duidelijk de beste fietser in het WK Ironman in Nice (foto: Ironman)
Nieuws

Sam Laidlow klasse te sterk in WK Ironman in Nice, Pieter Heemeryck ingestort halfweg fietsen

De Franse triatleet Sam Laidlow is de nieuwe wereldkampioen Ironman, de eerste die de titel buiten de Verenigde Staten verovert overigens nu dit jaar voor het eerst het WK gesplitst is tussen Nice voor de mannen en Kona voor de vrouwen in oktober. We kregen tijdens de lastige 180 km fietsen een ware demonstratie van Laidlow te zien die de tegenstand op minuten zette. Pieter Heemeryck zat er in het eerste deel van de wedstrijd goed bij, maar stortte na km 90 in en verloor enorm veel terrein. Rudy Von Berg, de Amerikaan met de Belgische roots, deed het dan weer wel goed op zijn thuisparcours. En van een duel met Lange, die nog tweede werd met een snelle marathon van 2u32, en de afscheid nemende Jan Frodeno was overigens geen sprake.

Sam Laidlow zat na het zwemmen al mee in de kopgroep, aangevoerd door de Amerikaan Matthew Marguardt en de Nederlander Niek Heldoorn. Pieter Heemeryck volgde in de grote achtervolgende groep als 16de op 1’24. Laidlow nam dan al snel het initiatief in het fietsen, eerst nog met Clement Mignon. Maar Laidlow had zin in een solo en ging er alleen van door. Met een indrukwekkend fietsnummer zette hij de concurrenten op grote achterstand. Heemeryck rukte ondertussen op naar de 8ste plaats op 5 minuten van Laidlow, maar hij kwam in de tweede helft van het fietsen de man met de hamer tegen. In het begin van de marathon gaf onze landgenoot op.

Sam Laidlow wisselde met 5’16 voorsprong op Rudy Von Berg, 5’53 op Ditlev, 7’17 op topfietser Cam Wurf en liefst 11 minuten op Leon Chevalier. De Duitse ex-wereldkampioen Patrick Lange volgde pas als 7de op 12’29. Maar Lange ging voor een snelle marathon en maakte nog heel wat tijd goed. Met een marathontijd van 2u32 kwam hij nog terug tot op 3’55 van de Fransman. maar Sam Laidlow had opnieuw een superdag net zoals vorig jaar in Kona, toen hij tweede werd achter de Noor Gustav Iden. Een marathon van 2u41 volstond ruim om zijn eerste wereldtitel Ironman te pakken in een eindtijd van 8u06’22. Patrick Lange pakte het zilver op 3’55. Het brons was voor Magnus Ditlev in 8u11’43.

Frodeno stort in tijdens het fietsen

Rudy Von Berg werd nog knap vierde en de jonge Nederlander Niek Heldoorn, vroeger nog bij het Athletes For Hope team van Marc Herremans, werd 15de. Jan Frodeno had zich zijn afscheid allicht anders voorgesteld. Ook hij stortte stevig in tijdens het fietsen, nadat hij ook al één van zijn drinkbussen verloor. Maar de GOAT wou koste wat kost de finish halen en werd bij zijn afscheid uiteindelijk 24ste op 42’19 van Laidlow.