Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Volg je zwemprestaties op je zwembrilletje dankzij het ingebouwde display van FORM
Gear

Volg je zwemprestaties op je zwembrilletje dankzij het ingebouwde display van FORM

Dat we tijdens onze fiets- en looptrainingen onze statistieken voortdurend kunnen raadplegen zien we als iets evident. Tijdens de zwemtrainingen bleef het analyseren altijd beperkt totdat we aan de rand van het zwembad waren of te midden het open water even halt hielden om het scherm van onze sporthorloge te raadplegen. Met de Form zwembril is dit verleden tijd! Dankzij een ingebouwd display in de zwembril kan je nu live je prestaties volgen en zo nog nauwkeuriger je trainingen afwerken.

Toppers aan het werk

Heel wat triatlon fenomenen gingen al met de zwembril van Form aan de slag en gaven hierop lovende commentaren. Met namen als Kristian Blummenfelt, Gustav Iden en Lionel Sanders oogt het het lijstje van FORM-gebruikers wel zeer indrukwekkend en dat maakte onze nieuwsgierigheid dan ook des te groter.

Zeer tevreden waren we dan ook dat we dankzij de mannen van 2moso snel een zwembril toegestuurd kregen om deze ook uit te testen.

Kies zelf wat je ziet

De eerste ingebruikname van de Form zwembril is niets meer dan het stappenplan te volgen. Met gewoon 2 drukknoppen op de zijkant van de bril is een ellenlange handleiding ook helemaal overbodig. Download gewoon de FORM app op je smartphone, laat de verbinding met je FORM zwembril een feit worden en voor je het weet ben je klaar om het water in te duiken.

Net zoals de FORM bril is ook de app zeer gebruiksvriendelijk. Voor zowel open water zwemmen als zwembad zwemmen kan je zelf kiezen uit wat je op het scherm kan zien. Tijdens het zwemmen in het zwembad kan je zelf instellen wat je na je keerpunt als gegevens wilt zien. Zo verkozen wij om onze gemiddelde snelheid van de laatste lengte op het scherm te laten komen, zo zie je perfect of je op dat vooropgestelde schema ligt. Ook het aantal lengtes, de totale duur of de gemiddelde zwemsnelheid kan je allemaal aflezen terwijl je in het water ligt of beter… zwemt.

Ook kan je kiezen of je het display op je linker of rechter oog wilt aflezen, geen onnodige optie voor als je ene oog toch nog wat scherper ziet als het andere.

In zwembad zeer accuraat

Er zijn dus talloze opties om je FORM-zwembril naar persoonlijke voorkeur in te stellen maar natuurlijk staat of valt alles samen of datgene wat je ziet wel allemaal correct is.

Voor de eerste zwemtraining in het 25-meter bad verkozen we korte setjes met elkaar af te wisselen met verschillende tempo’s. Dit om zowel de afstandsteller als ook de snelheidsmeter uitvoerig te laten werken. Na een vijftal verschillende setjes konden we wel concluderen dat het tellen van iedere lengte en zodus de totale afstand klopt als een bus. Ook de rustmodus gaat meteen in wanneer je even aan de boord blijft hangen. Moest je wel overgaan tot het nemen van een poolboy of ander item, zet dan wel even je zwembril zelf op pauze, want door de armbeweging kan het gebeuren dat je een extra lengte cadeau krijgt die je zogezegd in een recordtijd afhaspelde…

Ook het registreren van de zwemsnelheid verloopt top. Wanneer we de tijden vergelijken met de klok die langs het bad hangt zien we nauwelijks een verschil. Ook bij het berekenen van onze snelheid in het bad kunnen we dus volledig vertrouwen op de FORM zwembril.

Wat we ook nog wouden uittesten was of de FORM zwembril rekening hielde met de verschillende zwemslagen. Misschien niet een zo belangrijk gegeven voor velen maar de nieuwsgierigheid woog voor ons wel wat door. Ook hierin scoort FORM heel wat punten. Bij het trainingsoverzicht die je kan bekijken in de app krijg je ook een tabel te zien over welke zwemslagen je de voorbije sessie uitvoerde en die analyse klopte voor de volle 100%, een straffe bril dus van FORM!

Open water in combi met sporthorloge

Voor het open water zwemmen te beoordelen moeten we zelf wel nog eens dringend een plas of onze geliefkoosde kust gaan opzoeken. Maar als we de bevindingen van de vele pro’s mogen geloven zouden we ook hier FORM blind mogen vertrouwen. Weet wel dat je voor het weergeven van je afstand dan wel je FORM zwembril moet connecteren met je GARMIN sporthorloge of je Apple smartwatch. Of deze optie er in de toekomst ook zal zijn voor andere horlogemerken zoals Wahoo of Polar vroegen we zelf even na bij FORM en zullen we jullie lezers via onze socials ook zeker over informeren.

Maar misschien komt er in de toekomst wel een volgend model op de markt met een ingebouwde GPS. Het lijkt ons alvast zeker een must om zo deze zwembril tot een allround triatlonbril uit te roepen.

Coaching

In de FORM-app zijn enkele voorgeprogrammeerde trainingen opgenomen zodat je volgens jouw zwemniveau je ook perfect kan laten begeleiden door je zwembril. Na ieder afgewerkte oefening krijg je tijdens je pauze dan ook de volgende set te zien die je zal moeten uitvoeren.

Indien je zelf intensief met een trainer samenwerkt kan je in de FORM-app ook je schema’s van TrainingPeaks laten integreren. Zo hoef je geen schema’s meer over te schrijven en in een waterdichte cover te steken maar gewoon enkele drukken op de knoppen van je app en de zwembril zijn vanaf nu voldoende. Indien je graag je trainingsresultaten deelt met de buitenwereld kan je FORM ook verbinden met je STRAVA account zodat je volledig transparant je zwemtrainingen kan afwerken.

Wanneer je trouwens over de Polar OH1 hartslag sensor beschikt kan je deze bevestigen aan je FORM-zwembril (houder standaard meegeleverd met bril). Indien je de harstlagsensor synchroniseert met de app kan je ook kiezen om je hartslagwaardes in je zwembril af te lezen tijdens het zwemmen.

Ons verdict

Uiteraard zijn wij helemaal fan van het idee dat FORM had maar ook van het product die ze uiteindelijk op de markt brachten. We hadden eerst onze twijfels of het niet net wat rustgevender aanvoelde om toch ten minste in een discipline niet telkens met je waardes geconfronteerd te worden maar niets is minder waar. Wanneer je geen gegevens wenst te zien draag je toch gewoon geen bril of horloge, zo simpel is het.

Maar indien je wel je zwemsessie intensief wilt opvolgen kunnen we zeker de FORM-zwembril aanraden. In plaats van aan de boord te hangen en telkens na iedere interval door het scherm van je sporthorloge te scrollen krijg je nu meteen je resultaten te zien wanneer je voor je uit staart. Ook ben je tijdens het zwemmen al na enkele lengtes het zicht met een rode ledstrip al helemaal gewoon. Nu nog voor open water zwemmen de andere sporthorloge merken in het project betrekken, een GPS inbouwen en dan is dit product gewoonweg helemaal top!

Voor de prijs van €279 haal je een FORM-zwembril in huis. Zeker geen al te hoge prijs voor wanneer je van plan bent deze zwembril intensief te gebruiken.