Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lotto-DSTNY renner Alec Segaert zet snelste fietsronde ooit neer in halve triatlon Almere
Alec Segaert tegen 49 km/uur over de dijk in de triatlon van Almere (foto: Challenge Family/Jose Luis Hourcade)
Nieuws

Lotto-DSTNY renner Alec Segaert zet snelste fietsronde ooit neer in halve triatlon Almere

Lotto-DSTNY wielerprof Alec Segaert, dit jaar nog vice-wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, heeft zaterdag in Almere voor een stunt gezorgd door de snelste fietsronde ooit neer te zetten op het vlakke parcours in de Flevopolder. Terwijl zijn papa Frank Segaert in de Challenge Almere Amsterdam zijn 20ste en laatste volledige triatlon deed, wou Alec nog een laatste stevige duurtraining houden voor het EK wielrennen. Hij schreef last minute in met een sterk Leuvens trio in de Tritogether wedstrijd over de halve afstand. Hij ging zo snel dat hij voorbij Europees kampioen Menno Koolhaas en Jesper Svensson knalde, de wedstrijdleiders van het EK long distance triatlon. Met een gemiddelde van 49 km/u bewijst hij alvast klaar te zijn voor het EK en dan fietste hij slechts tien minuten voluit aan ‘race pace’.

“Voorbereiding op het EK in Drenthe”

De familie Segaert is gek van fietsen én van triatlon. Papa Frank is al jaren een vaste waarde in de Belgische triatlonsport. In 2017 haalde hij nog de finish van het WK Ironman in Hawaii. Hij stond in Almere aan de start van zijn 20ste en naar eigen zeggen allerlaatste volledige triatlon. Ook Alec en zijn broer Loïc, die zijn trainer is, hebben roots in de triatlonsport. Vooral Alec was een talent in de jeugdreeksen in triatlon en duatlon, maar het werd al snel duidelijk dat het fietsen zijn absolute sterkte was. Toch blijft de liefde voor triatlon groot, zo blijkt uit het verhaal van Frank Segaert over Almere.

“Momenteel is Alec in volle voorbereiding voor het EK volgende week in Drenthe, waar hij meedoet in de tijdrit en de wegrit bij de U23,” vertelt Frank. “Daarom stond er dit weekend geen koers op het programma. Op vrijdag moest hij normaal een lange duurtraining afwerken en op zaterdag een stevige tijdrittraining. Almere was mijn 20ste en laatste volledige. Omdat hij er voor de gelegenheid heel graag wou bij zijn in Almere, dacht Alec er vorige week plots aan om zich in te schrijven in trio zodat hij zijn tijdrittraining zou kunnen afwerken op het parcours terwijl ik aan het fietsen was.”

Samen met Stein Schoonvliet en Siemen Van Camp

Stein Schoonvliert, Siemen Van Camp en Alec Segaert vormen Team Q in de halve triatlon van Almere (foto: Ella Segaert RR)
Stein Schoonvliert, Siemen Van Camp en Alec Segaert vormen Team Q in de halve triatlon van Almere (foto: Ella Segaert RR)

“Onze dochter Ella, die Sport- en bewegingswetenschappen studeert in Leuven en ook meeging om te supporteren, heeft daarop twee vrienden uit haar jaar gecontacteerd die het meteen zagen zitten om te zwemmen en te lopen. Ex-triatleet Stein Schoonvliet nam de 1,9 km zwemmen voor zijn rekening, Siemen Van Camp liep de halve marathon. Zo werd ‘Team Q’ geboren, verwijzend naar Quinten, de gelegenheidscoach en het lief van Ella.”

“Voor de duurtraining hebben we Alec vrijdag op weg naar Almere afgezet in Sint-Job-in’t-Goor en heeft hij de laatste 200 km met de fiets afgelegd. Zaterdag heeft hij dan zijn tijdrittraining op het parcours gedaan in de wedstrijd. De opdracht was: een korte opwarming, gevolgd door stevig doorrijden met onderweg 10 minuten aan wedstrijdtempo en op het einde losrijden richting wissel.” Uiteindelijk fietste Alec de 94,6 km in 1u56, de snelste tijd ooit die in Almere gerealiseerd is en goed voor een gemiddelde van 49 km/uur. En dat in een historische editie van de Challenge Almere-Amsterdam waarin Menno Koolhaas het wedstrijdrecord verbrak en op 7u36 zette.

Alec Segaert knalt leiders in het EK voorbij

“De motorrijder bij de eerste pro’s wist plots niet waar hij het had toen hij voorbij werd gestoken in de laatste 30 kilometer. Na enige aarzeling besloot hij bij de pro-atleten te blijven. Gevolg is dat ze Alec wilden doorsturen voor een tweede fietsrondje toen hij als eerste terug wou afdraaien richting Almere zonder dat er een motor voor hem zat. Siemen Van Camp, de loper van het trio moest het grotendeels zonder bevoorrading doen, omdat ze wellicht iets voor lagen op het voorziene schema.”

“Maar geen nood, ze hebben zich geweldig geamuseerd en het smaakt voor alle drie naar meer. Zwemmer Stein Schoonvliet is een ex-triatleet die zaterdag veel zin kreeg om de draad terug op te pikken. Siemen is in volle voorbereiding op zijn eerste marathon en denkt er sinds zaterdag aan om in de toekomst de overstap te maken naar triatlon. En Alec zelf is uiteraard van plan om na zijn koerscarrière ooit een volledige triatlon te doen op niveau. Of hoe een trio-triatlon echt wel reclame is voor de triatlonsport,” aldus Frank Segaert, die zaterdag zelf de finish haalde van het EK long distance triatlon in 9u25’43 en daarmee zesde werd in de M50 categorie. Team Q pakte overigens afgescheiden de overwinning bij de trio’s op de halve triatlon.