Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bizarre penalty en snoeihard fietsnummer leveren verrassende wereldkampioen op in Grand Final Pontevedra
Marten Van Riel erg actief op de kop van de kopgroep in de Grand Final in Pontevedra (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Bizarre penalty en snoeihard fietsnummer leveren verrassende wereldkampioen op in Grand Final Pontevedra

Jelle Geens en Marten Van Riel hebben met een 22ste en 28ste plaats een degelijke wedstrijd neergezet in de Grand Final in Pontevedra, de finale manche van de World Triathlon Championship Series 2023, maar alle aandacht ging uit naar het duel tussen Hayden Wilde en Alex Yee, een duel dat er uiteindelijk niet kwam. Yee kwam in een snoeihard fietsonderdeel veel te ver te zitten en mocht alle hoop op de wereldtitel opgeven. Wilde kreeg dan weer een bizarre penalty van 15 seconden… omdat zijn badmuts bij het verlaten van het water uit zijn handen glipte. De wereldtitel ging verrassend naar de Franse triatleet Dorian Coninx die in een superspannende spurt met drie de winst pakte in Pontevedra.

Hét moment van de Grand Final gebeurde op het blauwe tapijt onderweg naar de eerste wisselzone. Hayden Wilde deed zijn gele badmuts met nummer 2 uit en wilde de badmuts van zijn rechtse naar zijn linkerhand brengen. Bij dat manoeuvre glipte de badmuts uit zijn handen en via zijn voet kwam de badmuts op het tapijt terecht. Een paar centimeter verder en dan was de badmuts in het water gevallen en was er mogelijk niks aan de hand geweest. Maar nu kreeg de Nieuw-Zeelandse topfavoriet een 15 seconden penalty voor materiaal buiten de box te deponeren. Wilde zat zijn straf uit in de eerste loopronde en kwam nog sterk terug naar de negende plaats, maar de achterstand na het fietsen was te groot en samen met de penalty glipte de wereldtitel op die manier uit zijn handen. Voor Alex Yee was de race al even dramatisch. Na een slecht zwemnummer kwam hij in de derde grote groep te zitten. Hij verloor in het fietsen meer dan twee minuten.

Vooraan zagen we een actieve Marten Van Riel regelmatig op kop van de grote kopgroep van 24 triatleten. De achtervolgende groep met Wilde, Geens en Blummenfelt verloor veertig seconden. Met Yee en Wilde uit de weg leek de wereldtitel voorbestemd voor de Portugees Vasco Vilaca, maar hij had geen superdag en zakte plots weg in het lopen. Uittredend wereldkampioen Leo Bergere leek de volgende kandidaat voor de wereldtitel. De titelverdediger kon in de laatste rechte lijn niet meer mee in een finale sprint met Franse triatleten Dorian Coninx, Pierre Le Corre en de Duitser Tim Hellwig.

In een superspannende eindspurt was Conincx de sterkste. Hij werd de verrassende wereldkampioen, zijn derde titel nadat hij ook al bij de junioren en de beloftes wereldkampioen werd. Dorian Coninx won in 1u42’22 vlak voor Hellwig en Le Corre. Leo Bergere werd vierde voor Lasse Luhrs. Hayden Wilde werd negende op 55 seconden. Jelle Geens ging de eerste 5 km goed mee met Wilde maar verloor dan opnieuw terrein. Hij werd 22ste op 1’50. Voor Marten Van Riel was het zijn comebackrace na zijn zware valpartij. Hij kwam als 28ste over de streep op 2’37. Arnaud Mengal werd 53ste op 5’34.

Dorian Coninx is de nieuwe wereldkampioen triatlon. Hayden Wilde pakt het zilver en Leo Bergere het brons. Ondanks een minder goed seizoen en de vele pech van Van Riel finishen de twee Belgen nog in de top-20 van het WK. Jelle Geens eindigt het seizoen als 14de en Marten Van RIel als 16de.

Voorlopige uitslag Grand Final WTCS Pontevedra 2023 mannen