Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Derde keer Long Course Weekend, derde keer Pamphiel Pareyn
Het eindpodium van het Long Course Weekend in Nieuwpoort (foto: 3athlon.be/Arno Meeusen)
Multisports

Derde keer Long Course Weekend, derde keer Pamphiel Pareyn

Pamphiel Pareyn heeft voor de derde keer het Belgische Long Course Weekend op zijn naam gerschreven en ook Marie-Claire Willems kwam op herhaling in Nieuwpoort. Voor het derde jaar op rij was Long Course Weekend te gast in Nieuwpoort. Drie dagen zwemmen, fietsen en lopen over verschillende afstanden. Het orgelpunt van het weekend is de finish halen op de rode loper met de afstand van de volledige triatlon in de benen. Om dit Full Long Course Weekend tot een goed einde te brengen moet er vrijdagavond 3,8 km gezwommen, zaterdag 180 km gefietst en zondag een afsluitende marathon gelopen worden. Tussen de bijna 3.500 sportievelingen, over het hele weekend heen, mochten uiteindelijk 36 triatleten de befaamde vierde medaille ophalen. Dit tijdens de medailleceremonie op zondag na het volbrengen van het Full Long Course Weekend.

Op vrijdag werd direct duidelijk dat tweevoudig winnaar van evenveel edities Pamphiel Pareyn er geen doekjes om ging winden. In minder dan 46 minuten zwom hij in het schaduw van de vismijn naar zijn eerste podiumplek van het weekend. Hij kreeg tot in de laatste meters af te rekenen met de negentienjarige Thomas Debecker, die uitkomt voor het Triatlon Brugge Team. Het jonge talent uit Oostduinkerke deed enkel het zwemmen op vrijdag mee. Naast Pareyn wist enkel Julien Mertens nog onder het uur te duiken met een tijd van 55’53”. De rest van het veld volgde al op meer dan een kwartier van de leider.

Na een kort nachtje slapen trokken de triatleten om 7u30 ten strijde richting het front. Het West-Vlaams Heuvelland vormt een prachtig decor voor deze Nieuwpoort Bike Day. Met passages over de Kemmelberg en door De Moeren deed het parcours alle eer aan de prachtige streek. Spannend wilde West-Vlaming Pareyn het niet maken. De West-Vlaamse wegen kent hij als zijn broekzak en voor een klimmetje meer of minder gaat de proftriatleet van 3MD-WCup-Veldeman niet aan de kant. Achter Pareyn werd het wel nog spannend tussen Glenn Velle, Julien Mertens en Cédric Kempeneers. Velle en Mertens stonden na twee dagen binnen een minuut van elkaar, in het voordeel van Mertens. Maar ook Kempeneers bleef in de running voor het podium. Zijn achterstand van een dik kwartier was meer dan speelbaar in de afsluitende marathon op zondag.

Om nogmaals in herhaling te vallen stond er ook op zondag geen enkel maatje, uit de vismijn, op Pamphiel Pareyn. Hij pakte voor het derde jaar op rij de overwinning in het Long Course Weekend België. Daarnaast werd hij ook nog knap derde op de Nieuwpoort Marathon in een tijd van 2u43. Supporters, en ook speakers, moesten vooral een traantje wegpinken wanneer Pareyn in de laatste 100 meter met dochtertje Marilou over de rode loper huppelde.

In de achtergrond was de spanning, net als de heerlijke verse vis, te snijden. Julien Mertens en Glenn Velle gunden elkaar geen metertje en liepen de volledige 42 kilometer in elkaars buurt. Mertens wist maar al te goed dat Velle een minuutje moest pakken op hem. Ze finishten uiteindelijk in een prangende spurt op onze rode loper binnen de zelfde seconde. Het was dus Julien Mertens die zijn tweede plaats, sinds het zwemmen op vrijdag, vast hield. Glenn Velle vervolledigde het podium.

Marie-Claire Willems pakt 2de LCW-zege

Bij de dames waren de verschillen iets groter. Stephanie Vandenbuerie zette de snelste zwemchrono neer. Met haar tijd van 1u09 pakte ze 10 minuten voorsprong op vaste aanwezige Petra Marcoen en bijna 20 minuten op de winnares van vorig jaar, Marie-Claire Willems.

In het fietsen werden de rollen omgedraaid en waren de verschillen nog veel groter. Het heuvelachtige parcours met meer dan 1.000 hoogtemeters waren spek naar de bek van Marie-Claire Willems. Zij deed een uur minder lang over de 180 km dan de Duitse Laura Schadow en bijna twee uur minder lang dan snelste zwemster Stephanie Vandenbuerie. Met een voorsprong van 1u20 op Vandenbuerie kon het op zondag niet meer mis gaan voor Willems.

Zo pakte Marie-Claire Willems, met een marathon in 4u41, voor het tweede jaar op rij de overwinning in het Full Long Course Weekend. Vandenbuerie snoepte nog een half uur van haar achterstand af en werd knap tweede. Laura Schadow mocht als derde mee het podium op.