Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Populaire 70.3 Ironman New York maakt letterlijk stormachtig debuut
De Canadese Evelyne Papillon won de 70.3 Ironman New York in de gietende regen (foto: Ironman)
Nieuws

Populaire 70.3 Ironman New York maakt letterlijk stormachtig debuut

Vorige week vond bij Jones Beach op Long Island de allereerste 70.3 Ironman New York plaats. Met de Amerikaanse miljoenenstad als achtergrond was het al snel duidelijk dat dit een populaire race zou worden en met ruim 3.800 deelnemers werd deze eerste editie meteen één van de allergrootste 70.3 Ironman triatlons binnen het circuit. Voor ons land nam Frank Janssen deel. Hij werd achtste in zijn age group in een stormachtige wedstrijd die bij het zwemmen serieus ingekort werd door de slechte weersomstandigheden.

2.300 van 3.800 triatleten halen finish

“We hebben de hele week prachtig weer gehad in de iconische stad maar op raceday stormde het in New York. We kregen windvlagen van rond de 70 km per uur, die gepaard gingen met felle regen de hele dag. Het kan anders,” laat Frank Janssen weten vanuit de Big Apple. “De race was helemaal uitverkocht. Maar van de 3.800 triatleten zouden er maar een 2.300 finishen, vooral door DNS maar ook veel opgaves.”

“Vlaggen, bogen, foodtrucks allemaal verwijderd”

Frank Janssen bij de bike check-in, toen stonden de vlaggen en banners er nog (foto: Frank Janssen RR)
Frank Janssen bij de bike check-in, toen stonden de vlaggen en banners er nog (foto: Frank Janssen RR)

“Het zwemmen werd ingekort naar 750 meter maar voor de rest zouden de gekende afstanden blijven, 90 km fietsen en 21 km lopen. De eerste 300 meter was stroomopwaarts zwemmen in zeer ruwe, hoge golven wat het heel lastig maakte, zeker voor de mindere zwemmers. Het inkorten was voor iedereen dan ook meer dan logisch Zelf was het voor mij mijn eerste zwemnummer in een openwater race, waarbij ik toch even naar schoolslag moest overschakelen om terug op adem te komen. Dus dat zegt toch al iets,” vertelt Frank.

“Het is voor de rest een snelle vlakke race. Er deden dit jaar nog niet zoveel Europeanen mee, maar het is zeker aan te raden in combinatie met het bezichtigen van deze wereldstad. Zelf zou ik als eerste Belg en 8ste in mijn agegroup M50 onder de finishboog lopen. Dat was trouwens de enige boog die ze hadden opgesteld. Vlaggen, bogen, foodtrucks en dergelijke waren allemaal verwijderd omwille van de storm. Zelfs de toewijzing van de slots voor het WK vond niet plaats. Die slot allocatie gaat in de toekomst virtueel gebeuren. De eerste 5 krijgen sowieso een mail om hun slot te claimen, dus voor mij wordt het nog even afwachten wat het wordt.”

“Bij mooi weer is dit een prachtige race”

Frank Janssen finisher in stormachtige omstandigheden in de 70.3 Ironman New York (foto: Frank Janssen RR)
Frank Janssen finisher in stormachtige omstandigheden in de 70.3 Ironman New York (foto: Frank Janssen RR)

Ondanks het slechte weer genoot Frank van de wedstrijd en van de omgeving, en hij laat weten dat het een wedstrijd is met veel potentieel. “Bij mooi weer is dit een prachtige race. Normaal krijg je een mooie swim in Zach’s Bay, een snel fietsparcour met goede wegen en mag je lopen op de vernieuwde pier met uitzicht op spierwitte stranden. Voor mij was het alleszins de perfecte voorbereiding op de Ironman Cozumel dit jaar nog,” aldus Frank.