Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lucy Charles opent Ironman-week in Hawaii met sterke zege in Ho’Ala swim in Kona
Lucy Charles wint de Ho'Ala Swim in Kona (foto: TriathlonMagazine/Kevin Mackinnon)
Multisports

Lucy Charles opent Ironman-week in Hawaii met sterke zege in Ho’Ala swim in Kona

Op zaterdag 14 oktober strijden de vrouwen om de wereldtitels Ironman in het mythische Kona in Hawaii. Met de Ho’Ala swim is de Ironman-week definitief begonnen. In deze eerste krachtmeting loste Lucy Charles naar goede gewoonte de verwachtingen helemaal in. Met 50’38 zette de overtuigend de snelste zwemtijd neer over het parcours van 4 km zwemmen. Rebecce Clarke kwam als tweede uit het water op 2’27. Opvallend: er deden maar liefst 1.100 triatleten mee en 80% van de deelnemers waren vrouwen. Dit jaar wordt het WK Ironman in Kona alleen voorbehouden voor de vrouwen. Van Belgische zijde zagen we een sterke Renee Vanderheyden, die 15de bij de vrouwen werd en haar leeftijdscategorie won, onder het goedkeurend oog van coach Marino Vanhoenacker.

Lucy Charles-Barclay staat al langer bekend als sterke zwemster maar zondag schreef ze geschiedenis door als allereerste vrouw de Ho’Ala Swim overall te winnen. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de mannen dit jaar hun WK in Nice hadden en Kona alleen voor de vrouwen voorbehouden is. De Ho’Ala Swim stond wel open voor mannen, maar bij het recordaantal deelnemers, waren de mannen slechts goed voor een 20% procent. Onder andere Reece Barclay, de echtgenoot van Lucy, en Bob Babbitt deden mee. Bij de pro’s zagen we ook onder andere Anne Haug en Laura Philipp, maar zij deden het redelijk rustig aan. Achter Lucy Charles was Rebecca Clarke de beste van de rest op 2’28 van de Britse. Fenelle Langridge volgde twee seconden later als derde, voor India Lee en Taylor Knibb. Onder de deelnemers was ook Michelle Jones een opvallende, de wereldkampioene Ironman van 2005 en vice-olympisch kampioene.

Renee Vanderheyden viert verjaardag met age group zege

Renee Vanderheyden werd vrijdag 6 oktober 24 en vierde die verjaardag met een knappe prestatie in de Ho’ala Swim, terwijl haar coach Marino Vanhoenacker op de pier in Kona stond toe te kijken. Met een tijd van 58’04 kwam ze als 18de uit het water, 15de bij de vrouwen en 1ste in haar leeftijdscategorie.

Uitslag Ho’Ala Swim Kona 2023

Meer foto’s vind je bij het verslag van Triathlon Magazine.