Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Lucy Charles-Barclay wint eindelijk WK Ironman in Hawaii na dominante triatlon
Lucy Charles wint WK Ironman in Hawaii (foto: Ironman/Getty Images)
Nieuws

Lucy Charles-Barclay wint eindelijk WK Ironman in Hawaii na dominante triatlon

De Britse triatlete Lucy Charles-Barclay werd al vier keer tweede in het WK Ironman in Hawaii, maar zaterdag ging ze in Kona van start tot finish aan de leiding en ze pakte een verdiende eerste wereldtitel in een WK Ironman dat voor het eerst alleen voor de vrouwen werd gehouden in Kona. Op de fiets kon debutante Taylor Knibb de schade enigzins beperken, maar in haar eerste marathon kon de wereldkampioene 70.3 Ironman nog niet de hoge tempo’s van Lucy Charles-Barclay en de Duitse triatletes Anne Haug en Laura Philipp aan.

Lucy Charles-Barclay kwam zoals verwacht als eerste uit het water na 3,8 km zwemmen. In de 180 km fietsen ging ze stevig aan de leiding. Alleen Taylor Knibb kon de schade wat beperken. Het jonge Amerikaanse talent kreeg een slot voor Kona dankzij haar wereldtitel in de 70.3 Ironman in Lahti, maar het werd meteen haar allereerste volledige triatlon zaterdag. Ze verloor onderweg twee drinkbussen en kreeg daardoor een penalty van 1 minuut wegens onbedoeld ‘littering’. Maar zelfs zonder die penalty was Lucy Charles een maatje te groot.

Van start tot finish

Lucy Charles Barclay knalt op de fiets in het WK Ironman in Hawaii (foto: Ironman/Getty Images)
Lucy Charles Barclay knalt op de fiets in het WK Ironman in Hawaii (foto: Ironman/Getty Images)

De Britse wisselde met 3’47 voorsprong op Knibb. Jocelyn McCauley, Laura Philipp en Lisa Norden volgden op 10’46. Meervoudig wereldkampioene Daniela Ryf verloor meer dan 11 minuten en Anne Haug kwam pas op meer dan 12 minuten in T2. Titelverdedigster Chelsea Sodaro moest zelfs 20 minuten toegeven. Lucy Charles-Barclay begon sterk aan de marathon en het werd al snel duidelijk dat Knibb het hoge tempo van de Britse, maar ook de Duitse atletes achter haar, niet kon evenaren.

Halfweg de marathon was het verschil met Taylor Knibb nog steeds 5’55 al leek Charles-Barclay het moeilijker te krijgen. Anne Haug liep voorbij Laura Philipp en volgde op 8’33. Met nog iets meer dan 10 km te gaan kreeg Haug ook rookie Knibb te pakken. Een echt duel tussen Lucy Charles-Barclay en Anne Haug kregen we niet meer, daarvoor was het verschil van 7’10 te groot.

Nieuw parcoursrecord

Het podium van het WK Ironman in Hawaii met Lucy Chazrles-Barclay tussen Anne Haug (l) en Laura Philipp (r) (foto: Ironman/Getty Images)
Het podium van het WK Ironman in Hawaii met Lucy Chazrles-Barclay tussen Anne Haug (l) en Laura Philipp (r) (foto: Ironman/Getty Images)

Lucy Charles-Barclay pakte haar eerste wereldtitel Ironman in een fantastische tijd van 8u24’31, een nieuw parcoursrecord in Kona. Ex-wereldkampioene Anne Haug werd tweede op 3’02 met een indrukwekkende marathon van 2u48 waarmee ze het record brak van het loopparcours. Het brons ging naar haar landgenote Laura Philipp die in de absolute slotfase nog voorbij liep aan Taylor Knibb. Laura Philipp werd derde in 8u32’55 op 8’24 van Lucy. Taylor Knibb werd vierde op 11’25 en Daniela Ryf pakte de vijfde plaats op 16’03.

Voor Lucy Charles-Barclay was het de ultieme bekroning na maar liefst vier keer tweede te finishen op Alii Drive. Bovendien moest de Britse hard werken om terug op niveau te komen na een lang aanslepende blessure. Er deden geen Belgische pro-triatletes mee in Hawaii, wel 24 age group triatletes. Later brengen we meer updates over de prestaties van de Belgische triatletes in hun age group.

In onze liveblog kan je het hele WK Ironman nogmaals beleven en alle updates terugkijken: