Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pieter Heemeryck wint Ironman Cascais en pakt slot voor WK in Hawaii 2024
Pieter Heemeryck wint de Ironman Cascais (foto: Ironman)
Nieuws

Pieter Heemeryck wint Ironman Cascais en pakt slot voor WK in Hawaii 2024

In de Ironman van Cascais, Portugal heeft Pieter Heemeryck een glansprestatie neergezet. In een heel mooi veld heeft hij nog maar eens bewezen dat hij thuis hoort tussen de allergrootsten van onze mooie sport. Hij klopte overigens een halve Belg, want de Franse triatleet Dylan Magnien kwam jarenlang uit voor TRIGT en deed veel Belgische races. De twee mogen zich opmaken voor een trip naar Kona, Hawaii in oktober 2024. Pieter kwalificeerde zich met zijn overwinning rechtstreeks voor het WK Ironman. Bart Aernouts werd zesde, een week na zijn finish in de Roc du Maroc.

Portugal lijkt na dit weekend het nieuwe België te worden. Na de Flandrien-achtige weersomstandigheden de afgelopen dagen, was met de billen dicht afwachten of het op wedstrijddag ook dergelijke omstandigheden gingen worden. Dit bleek reuze mee te vallen en zo stond niets in de weg om er een memorabele dag van te maken. Na het zwemmen kwamen Jan Strattman, één van de favorieten, en Joshua Lewis als eersten uit het water. Pieter Heemeryck volgde in een tweede achtervolgende groep op anderhalve minuut. Bij hem zaten ook de andere topfavorieten, Patrick Lange en Dylan Magnien genaamd.

Het lijkt geen verrassing meer, maar toch bevestigde Heemeryck al bij aanvang van het fietsen dat hij goede benen had. Zowel Lange, Magnien als derde zwemmer Antonio Benito Lopèz konden hun wagonnetje niet aanhaken bij de Winksele-Express. In een mum van tijd reed Pieter naar de twee leiders toe. Ook Thor Bendix Madsen, een sterke Deen, wist nog net aan te sluiten en zo kregen we een kopgroep van vier.

Terwijl de rest van het veld op meer dan drieënhalve minuut volgde, besloot de Deen bij de zware klim aan het begin van de tweede ronde vooraan even aan de boom te schudden. Hij verzamelde al snel een minuutje op zijn achtervolgers, die wel goed wisten samen te blijven. Na 130 km kende Heemeryck echter een moeilijk moment en moest zijn medevluchters laten gaan.

Madsen mocht als eerste de carbonnen loopschoenen aantrekken. De twee achtervolgers, Strattman en Lewis, volgden nog steeds op een dikke minuut. Heemeryck volgde op iets meer dan vijf minuten. Patrick Lange volgde slechts een dikke anderhalve minuut verderop en Dylan Magnien moest iets meer dan twee minten weten dicht lopen op Heemeryck.

Net als in het fietsen zag De Reiger zijn achterstand op de kop van de wedstrijd snel kleiner worden. Halverwege de marathon was hij al opgerukt naar de tweede plaats en had al de helft van zijn achterstand op de nieuwe leider afgesnoept. De Duitser Jan Strattman was echter wat te hard van stapel gelopen, letterlijk. Want enkele kilometers later had Heemeryck hem al bij de lurven.

De leidersplaats gaf de Domo-Scott atleet duidelijk vleugels. Hij versnelde nog na kilometer 30. Niets zou nog in de weg liggen van alweer een fantastische zege. Met een sterke marathon in 2u35 zette Pieter Heemeryck in zijn laatste triatlonwedstrijd van het seizoen nog eens de puntjes op de i. Dylan Magnien rukte met de snelste looptijd, slechts 6 seconden sneller dan een genietende Heemeryck, nog op naar de tweede plaats. De sterke Spanjaard Lopèz vervolledigde het podium. Patrick Lange kende niet zijn beste dag en moest tevreden zijn met de vierde plaats. Een opschuivende Bart Aernouts kwam met de vierde fietstijd en zesde looptijd nog knap als zesde over de finishlijn. Bram Van der Plas werd 13de, Victor Alexandre finishte als 27ste en Bruno Slegers werd 30ste.

Katrien Verstuyft kende een heel goede dag en deed haar wedstrijd meer dan op niveau. Ze was goed voor de 11e plaats bij de dames. De winst ging naar de Française Marjolaine Pierré. Bij de age-groupers pakte een hele sterke Tom Mets de tweede plaats overall. Dit was meteen ook goed voor de winst bij de mannen 30-34. Ook Jonas De Wachter heeft er een meer dan geslaagd debuut op de volledige afstand op zitten. De Sp&O’er kwam bij de age-groupers als eerste uit het water. Na een mooi ingedeelde wedstrijd pakte hij de derde plaats bij de M25-29, ook goed voor een top tien-plek bij de age groupers overall. In de 70.3 Ironman pakte Sophie Delguste een mooie derde plaats.