Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ophef in laatste World Cup triatlon: Gwen Jorgensen wint na klacht tegen haar landgenote Katie Zaferes
Gwen Jorgensen op het podium van de World Cup triatlon van Vina Del Mar (foto: World Triathlon/Wagner Araujo)
Nieuws

Ophef in laatste World Cup triatlon: Gwen Jorgensen wint na klacht tegen haar landgenote Katie Zaferes

Drama in de World Cup triatlon van Vina Del Mar in Chili, waar winnares Katie Zaferes en drie andere triatletes gediskwalificeerd werden na een klacht van onder andere het kamp van haar landgenote Gwen Jorgensen die op deze manier de overwinning in de schoot geworpen kreeg. Zaferes gingen een klein stuk verkeerd aan het einde van de eerste loopronde en door de protesten van atleten en coaches kon de head referee niet anders dan 4 DSQ’s uitdelen. Het zet de spanningen binnen Team USA nog wat extra in de verf, waar de heroptredende Gwen Jorgensen niet meteen de meest geliefde triatlete is.

Gwen Jorgensen was niet mee met een selecte kopgroep maar liep zoals wel vaker erg sterk en kwam als derde over de streep op een handvol seconden van Katie Zaferes en de Tsjechische Terese Zimovjanova. Maar Zaferes, Zimovjanova, Anna Godoy en Mathilde Gauthier gingen bij het einde van de eerste loopronde door de wisselzone rechtdoor langs de finish in plaats van het juiste traject langs de wisselzone te volgen. Er volgden meerdere klachten, naar verluidt ook uit het kamp van Zaferes’ landgenote Jorgensen. De vier triatletes werden gediskwalificeerd en zo kan Gwen Jorgensen haar vierde wereldbeker triatlon van het seizoen winnen én kostbare punten voor de olympische ranking opstrijken.

“In de war toen ik de rest rechtdoor zag gaan”

“Dit is niet de manier waarop je een race wilt winnen,” vertelde Gwen Jorgensen. “Ik had veel liever een eerlijke wedstrijd gedaan, maar we kenden allemaal het parcours. Toen ik de dames voor mij rechtdoor zag gaan, was ik erg in de war, ik wist niet waarom ze die kant opgingen en wist niet wat ik moest doen, maar ik besloot op mezelf te vertrouwen. Ik zei tegen mezelf dat ik het parcours kende en het gewoon moest volgen en ik nam een langere lijn. Het is echt een ongelukkige situatie en we zijn er allemaal verdrietig over,” aldus Gwen Jorgensen.

“Ik was geconcentreerd op het parcours en nam wat voor mij op dat moment het logische pad was,” reageerde Zaferes. “Er waren geen officials die ons de weg wezen en ik had niet in de gaten dat we iets van het parcours af waren. We passeerden de finish in alle ronden op de fiets en dat is wat ik natuurlijk deed tijdens het lopen. Het is jammer en natuurlijk onbedoeld, maar volgens de regels moet je het voorgeschreven parcours volgen en dat heb ik niet gedaan. Maar ik ben echt trots op mijn prestatie van vandaag. Ik heb de race precies zo uitgevoerd als ik had gepland en daar probeer ik me nu op te concentreren,” zei Zaferes, die een hoop olympische punten door haar neus geboord zag.

Veel kritiek op social media

Op social media regende het negatieve reacties aan het adres van Gwen Jorgensen. Eerder dit seizoen was er ook al het verhaal van de andere Amerikaanse triatletes die samen streden om Jorgensen op afstand te houden. De plaatsen voor Parijs binnen Team USA zijn schaars. Het feit dat de olympische kampioene van Rio 2016 plots haar comeback maakte in de hoop aan de Mixed Team Relay te kunnen meedoen in Parijs, leverde Gwen Jorgensen geen extra vriendinnen op.

Achter Gwen Jorgensen pakte de Amerikaanse Gina Sereno zilver en het brons was voor de ook al heroptredende Britse Vicky Holland. Bij de mannen werd het een Braziliaans feestje met Manoel Messias die zijn landgenoot Miguel Hidalgo en de Mexicaan Aram Michell Penaflor klopte. Er deden geen Belgische triatleten mee in Chili.

Uitslag World Cup triatlon Vina Del Mar