Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Russische triatlete krijgt in beroep twee jaar schorsing na dopinggeval op EK triatlon in 2021 in Valencia
De Russische triatlete Valentina Riasova betrapt op doping en 2 jaar geschorst (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Russische triatlete krijgt in beroep twee jaar schorsing na dopinggeval op EK triatlon in 2021 in Valencia

De Russische triatlete Valentina Riasova, die in 2021 Europees kampioene sprinttriatlon werd bij de beloften in Kitzbuhel, heeft in beroep bij het TAS een schorsing van twee jaar gekregen. Riasova werd in 2021 betrapt op het gebruik van doping na een controle in competitie bij het EK kwarttriatlon in Valencia. De Russische triatlete, die in 2021 ook Russisch kampioene triatlon werd, testte positief op het verboden middel Methylhexanamine en werd al in september 2022 veroordeeld door World Triathlon tot een schorsing van zes maanden. RUSADA, het Russische anti-doping agentschap, ging tegen deze uitspraak in beroep met de vraag om een langere schorsing. Het TAS, het internationaal sports tribunaal, volgde RUSADA en legde alsnog een schorsing van twee jaar op aan Riasova.

Valentina Riasova werd 11de in het Europees kampioenschap triatlon in Valencia 2021 maar testte nadien postief op Methylhexanamine, een verboden stmulerend middel dat de alertheid verhoogt en de vermoeidheid vermindert. Het zou ook vetverbrandend en vermagerend werken. World Triathlon schorste Riasova aanvankelijk voor zes maanden, van 12 september 2022 tot 11 maart 2023, zodat ze dit jaar nog zilver kon pakken op het Russisch kampioenschap. Het RUSADA ging echter in beroep bij het TAS om een zwaardere straf te vragen.

DSQ voor Valencia, andere uitslagen 2021 blijven staan

Het internationaal sport tribunaal oordeelde dat het beroep van RUSADA gegrond was en legde een schorsing op van twee jaar, inclusief de periode waarin ze al geschorst was. World Triathlon schorst Riasova dan ook van 15 september 2023 tot 14 maart 2025. De Russische triatlete wordt ook gediskwalificeerd in de uitslag van Valencia, maar het lijkt er sterk op dat al haar andere resultaten van 2021, inclusief haar Europese titel bij de beloften, op de tabellen blijven staan, net zoals haar resultaten van 2023.