Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleet Pieter Heemeryck sluit 2023 af op vijfde plaats in PTO World Ranking
Pieter Heemeryck wint de IM 70.3 Knokke (3athlon.be/David Pintens)
Nieuws

Belgische triatleet Pieter Heemeryck sluit 2023 af op vijfde plaats in PTO World Ranking

In de vernieuwde PTO World Ranking sluit de Belgische triatleet Pieter Heemeryck een topjaar af met een knappe vijfde plaats in de wereldranglijst van de lange afstand. De Noor Kristian Blummenfelt prijkt op de eerste plaats, ondanks dat hij geen topseizoen had. Er zitten maar liefst vier Belgische triatleten in de top-100 dit jaar. Bij de vrouwen wipte Anne Haug over Ashleigh Gentle. Helaas hebben we geen Belgische vrouwen meer in de top-100. Het feit dat Blummenfelt aan 3 PTO-triatlons voldoende had om zich op de eerste plaats. te nestelen en dat twee 70.3 Ironman zeges Marten Van Riel niet eens in de top-100 brengen, zorgt ervoor dat er toch veel kritiek blijft op de berekening van de PTO World Ranking.

Met de Challenge Salinas triatlon in Ecuador zit het internationale triatlonseizoen er definitief op en is ook de definitieve PTO World Ranking bekend. De Noor Kristian Blummenfelt heeft in die wereldranking de leiding voor de Deen Magnus Ditlev en de Amerikaan Jason West. Pieter Heemeryck volgt net achter Jan Frodeno op plaats 5. Bij de vrouwen staat de Duitse Anne Haug op 1, voor de Australische Ashleigh Gentle en de Amerikaanse Taylor Knibb. Ironman wereldkampioene Lucy Charles-Barclay staat op 4. Katrien Verstuyft is op de 114de plaats de hoogst geranschikte Belgische triatlete.

Pieter Heemeryck, die in 2023 Europees kampioen 70.3 Ironman werd in Tallinn, de 70.3 Ironman Knokke-Heist won, tweede werd in het EK Ironman in Hamburg en tweede werd in de PTO Singapore, is de eerste Belg die de top-5 haalt van de PTO World Ranking. Achter hem volgen nog drie Belgen in de top-100: Bart Aernouts staat op plaats 47, Jonathan Wayaffe op 70 en Christophe De Keyser op 85. Dieter Comhair valt net buiten de top-100 op de 103de plaats..

Met twee indrukwekkende 70.3 Ironman zeges zou je verwachten dat Marten Van Riel een opvallende stijger zou zijn in de ranking, maar hij volgt pas als 495ste. Ook de Ironman-overwinning van Stenn Goetstouwers in Emilia-Romagna levert hem niet meer dan de 117de plaats op. Het zet alweer vragen bij de waardemeting van de PTO World Ranking, waarbij de eigen PTO races veel hoger gequoteerd worden dan andere wedstrijden. Kristian Blummenfelt had bijvoorbeeld geen topseizoen maar met een eerste, tweede en derde plaats in de PTO Tour torent hij boven de andere concurrenten uit in de wereldrangschikking.

PTO World Ranking mannen

Alle Belgische mannen in de PTO World Ranking

PTO World Ranking vrouwen

Alle Belgische vrouwen in de PTO World Ranking