Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Terug richting Superprestige format, T3 Team Triatlon Series voor eerst mét individuele ranking
Dries Matthys won de T3 Triatlon In Sint-Laureins in 2023 (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Terug richting Superprestige format, T3 Team Triatlon Series voor eerst mét individuele ranking

De T3 Team Triatlon Series gaat in 2024 iets meer op de vroeger erg succesvolle Superprestige Triatlon lijken, want voor het eerst kunnen triatleten ook individueel inschrijven voor T3 wedstrijden én er komt een individuele ranking. Dat is goed nieuws voor triatleten die geen deel uitmaakten van een T3-selectie, maar ook voor organisatoren die meer deelnemers aan de start mogen verwachten van de T3 triatlons. Met de individuele ranking komt Triatlon Vlaanderen tegemoet aan de vraag die bij veel triatleten en triatlonfans al langer leefde. Wij spraken met Simon Plasschaert, directeur van 3VL. “We willen een triatloncircuit creëren naar analogie met de succesvolle Lotto Duatlon Series en de Cross Duatlon Series.”

Nieuw format en verschillende afstanden

Triatlon Vlaanderen kondigde de vernieuwing binnen de T3 Team Triatlon Series aan en maakte meteen de kalender van de T3 wedstrijden in 2024 bekend. Individuele triatleten krijgen de keuze uit wedstrijden in de eerste divisie, waar het er echt competitief aan toegaat, en de meer recreatieve races van de tweede divisie. Op sommige triatlons zijn er overigens verschillende afstanden voor de twee divisies. Je vindt hieronder het overzicht van de wedstrijden.

6 triatlons in 1ste divisie

05-05-24: BK ploegentriatlon in Viersel (alleen per club mogelijk)
02-06-24: Sprinttriatlon in Dendermonde
15-06-24: Supersprinttriatlon in Willebroek
07-07-24: Sprinttriatlon in Kinrooi
14-09-24: BK kwarttriatlon in Hofstade
22-09-24: Sprinttriatlon in Hengstdijk

Een club kan voortaan maximum 10 triatleten inzetten in de eerste divisie. In de tweede divisie is dat aantal onbeperkt. De beste 3 resultaten bepalen de clubranking. Voor de individuele ranking komt het BK kwarttriatlon in aanmerking en de 3 beste resultaten in de andere triatlons. Het BK ploegentriatlon telt niet mee voor de individuele ranking.

100 km triatlon in 2de divisie

05-05-24: BK ploegentriatlon in Viersel (alleen per club mogelijk)
02-06-24: Sprinttriatlon in Dendermonde
15-06-24: 100-triatlon in Willebroek (2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen)
07-07-24: Kwarttriatlon in Kinrooi
22-09-24: Kwarttriatlon in Hengstdijk

Superprestige triatlon

Met een individuele ranking gaan de T3 Series eindelijk wat meer lijken op het Superprestige circuit dat eind jaren negentig, begin jaren 2000 erg popuilair was. Triatleten streefden er naar om zo hoog mogelijk te eindigen in het eindklassement, clubs streefden er naar om hun beste triatleten vooraan te positioneren om zo het ploegenklassement binnen te halen. Toen de T3 Series een aantal jaar geleden in het leven werd geroepen, was de grote drijfveer om voor de jonge talenten, en de sterke lichting triatleten die België al jaren heeft, een competitie in te richten waarin ze het tegen de allerbesten zouden opnemen. Alleen betrof het hier een ploegencompetitie en vooral voor de neutrale toeschouwer was het niet altijd duidelijk waarom het ploegbelang primeerde op de individuele prestaties.

“Onderscheid tussen competitie en beleving”

Met het nieuwe opzet wil Triatlon Vlaanderen de drempels verlagen en meer teams en triatleten aan de start krijgen, zo vertelt Simon Plasschaert, directeur van Triatlon Vlaanderen. “We maken een duidelijk onderscheid tussen de competitie in divisie 1 en het “for fun” gehalte van divisie 2. In de eerste divisie krijgen de triatleten prijzengeld, het zijn competitieve, korte en explosieve nummers. In de tweede divisie voorzien we alleen naturaprijzen, maar ook gevarieerde en langere afstanden, waarmee we mikken op recreatie en beleving.”

“Alle Belgische toppers aan de start krijgen”

“Voor onze clubs wordt het ook gemakkelijker. Er is geen vaste ploegopstelling meer. De beste 3 individuele resultaten bepalen de clubscore. Drie atleten aan de start van een wedstrijd is dus voldoende om als club deel te nemen aan een T3 manche. Naast het clubklassement is er ook een individueel klassement toegevoegd. Triatleten racen dus tegelijk zowel voor de club als voor een persoonlijke ranking waaraan een mooie prijzenpot is gekoppeld. Door het feit dat er geen vaste ploegopstelling is, hoeven toppers zich ook niet vrij te maken voor élke wedstrijd in het circuit.”

Individueel triatloncircuit ontbrak in ons aanbod”

“Door de toevoeging van een individuele ranking zijn de T3 series tegelijk een individueel triatloncircuit op hoog competitief niveau in divisie 1 of recreatief niveau in divisie 2. Dit ontbrak in ons aanbod en is er bijvoorbeeld wel in de Crossduatlon Series of Lotto Duatlon Series. Dit maakt de T3 triatlons toegankelijk voor de clubatleet maar ook voor de rechtstreeks aangesloten atleten,” aldus Simon.

De inschrijvingen voor de T3 Series zijn vanaf 15 januari open. Je vindt meer informatie over de T3 Series op de website van Triatlon Vlaanderen.