Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
PTO Tour wordt T100 met 8 triatlons in 2024 en 2 Belgische triatleten die meestrijden voor wereldtitel
Voorstelling van de T100 Triathlon World Tour met onder andere Lucy Charles-Barclay en Alistair Brownlee (foto: 3athlon.nl)
Nieuws

PTO Tour wordt T100 met 8 triatlons in 2024 en 2 Belgische triatleten die meestrijden voor wereldtitel

De PTO, de Professional Triathletes Organisation, heeft dinsdagnamiddag in Londen de nieuwe PTO Tour voorgesteld, die vanaf 2024 de naam T100 Triathlon World Tour krijgt, naar analogie met de 100 km die de triatleten in de PTO triatlons moeten afleggen. De T100 competitie krijgt acht triatlons. Nog maar zeer recent werden Lake Las Vegas en London bekendgemaakt, naast Ibiza en Singapore. Daar komen nu ook nog triatlons in Miami, Californie, Dubai en een Grand Final in het Midden-Oosten bij. De T100 loopt van 9 maart 2024 tot en met 30 november. Aan het einde van het seizoen wordt de beste triatleet van de T100 door World Triathlon tot wereldkampioen gekroond. Naast de nieuwe races werden ook de 40 triatleten bekendgemaakt die startrecht krijgen in de T100 en daar zijn twee Belgische triatleten bij!

De PTO maakte op een groot event in Londen, met onder andere tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee en Ironman wereldkampioene Lucy Charles-Barclay, de T100 bekend, de nieuwe naam voor de PTO World Championship Long Distance Tour. De T100 verwijst naar 2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen, de afstanden die de PTO al langer hanteert. De T100 wordt een echt merk. De acht organisaties krijgen telkens de toevoeging T100. De vroegere PTO European Open wordt nu bijvoorbeeld de Ibiza T100.

Van maart tot en met november

De acht triatlons worden gehouden in Miami, Singapore, California (waar de exacte locatie nog niet kon bevestigd worden), Londen, Ibiza, Lake Las Vegas, Dubai en een Grand Final in het Midden-Oosten die later nog bevestigd wordt.

08 & 09-03 Miami T100
13 & 14-04 Singapore T100
08 & 09-06 California T100
27 & 28-07 London T100
28 & 29-09 Ibiza T100
19 & 20-10 Las Vegas T100
16 & 17-11 Dubai T100
29 & 30-11 Grand Final Middle East

Wedstrijden lijnrecht tegenover Ironman én Olympische Spelen

Het was lang wachten op de nieuwe wedstrijdkalender van PTO. Eerst werd deze aangekondigd voor eind oktober van 2023. Het was ook lang onduidelijk over hoeveel wedstrijden het zou gaan. Met 8 wedstrijden wordt het een mooie competitie, al zal het voor de long distance triatlon pro’s toch af en toe kiezen worden. De Ibiza T100 wordt een week na het WK Ironman voor de vrouwen in Nice gehouden. De Lake Las Vegas T100 zit een week voor het WK Ironman voor de mannen in Kona. De Grand Final, waarvan de lokatie nog moet bevestigd worden, staat dan weer twee weken voor het WK 70.3 Ironman in Taupo gepland. Bovendien vindt de London T100 plaats vlak voor de olympische triatlons in Parijs.

Pieter Heemeryck en Marten Van Riel aan de start

Om het niveau van de T100 World Tour op te krikken en om volgens de PTO voor story-telling te zorgen en de triatleten beter te leren kennen, wordt er net zoals in de Grand Slams van het tennis een zeer select deelnemersveld toegelaten. Twintig triatleten bij de mannen en twintig bij de vrouwen krijgen startrecht. Ze moeten zes wedstrijden doen voor het WK, wat ruimte laat voor een 40-tal wild cards over het hele seizoen. Met Pieter Heemeryck, vijfde in de PTO World Ranking in 2023, en Marten Van Riel heeft België twee triatleten die in 2024 aan de start komen van de T100 Triathlon World Tour.