Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ex-wereldkampioene wint Ironman Nieuw-Zeeland, twee Nederlandse triatleten pakken zilver en WK-slot
Chelsea Sodaro wint de Ironman Nieuw-Zeeland (foto: Ironman)
Nieuws

Ex-wereldkampioene wint Ironman Nieuw-Zeeland, twee Nederlandse triatleten pakken zilver en WK-slot

De Amerikaanse Chelsea Sodaro, wereldkampioene Ironman in 2022, heeft zaterdagochtend Belgische tijd de Ironman Nieuw-Zeeland gewonnen, haar eerste Ironman-overwinning sinds haar zege in Kona in oktober 2022. Sodaro woont en traint al een tijdje down under en was ook de vorige weken al sterk bezig. In Taupo haalde ze het van de Nederlandse Els Visser, die zilver pakte en een slot voor het WK in Nice krijgt. Ook bij de mannen was er een tweede plaats voor Nederland. De jonge Niek Heldoorn, die jarenlang uitkwam voor het Wuustwezelse 185-team van Marc Herremans, werd knap tweede en heeft ook zijn kwalificatie voor het WK Ironman in Kona op zak.

Els Visser loopt naar 2de plaats

Chelsea Sodaro kwam samen met Jocelyn McCauley, Barbara Riveros, Meredith Kessler en Regan Hollioake uit het water na 3,8 km zwemmen. In het fietsen schoof Els Visser, die 5 minuten verloor op de leidsters in het zwemmen, steeds meer naar voor op. McCauley wisselde als eerste met 2’30 voorsprong op Sodaro. In de marathon was Sodaro duidelijk de snelste. De Amerikaanse won de Ironman New Zealand in 8u40’07. Els Visser liep naar een mooie tweede plaats in 8u57’34 en McCauley werd derde in 8u58’23.

Niek Heldoorn pakt Hawaii slot

Bij de mannen zat Niek Heldoorn meteen goed vooraan in een selecte kopgroep na 3,8 km zwemmen. In de 180 km fietsen nam topfavoriet Mike Philips de leiding. Hij kwam in T2 met 2 minuten voorsprong op Niek Heldoorn en Steven McKenna. De Australiër liep in de marathon al snel naar de koppositie, maar rond 30 km kwam Niek Heldoorn nog sterk terug. De Nederlander nam zelfs de leiding over van McKenna. In de slotfase had de Australiër nog een versnelling over. Steven McKenna, vorig jaar al winnaar van de Ironman Melbourne, pakte zijn 2de Ironmanzege in 8u01’13. Heldoorn werd heel knap tweede in 8u03’46 en Ben Hamilton, die in de slotfase nog voorbij ging aan Phillips, werd derde in 8u08’13.

Belgische triatleet 2de in age group

Bij de age groupers kregen we een sterke prestatie van Jimmy Jacobs. De Belgische triatleet werd 8ste overall in 9u27’27 en dat leverde hem de tweede plaats op in de M40 categorie, waardoor hij zeker in aanmerking komt voor een slot voor het WK Ironman in Hawaii in oktober 2024.