Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlonkampioen pakt nu ook Belgische titel halve marathon bij de masters
Triatleten Simon De Cuyper en Giani Vanden Broucke in de grote groep op het BK halve marathon in Gentbrugge (foto: Keep On Running)
Multisports

Triatlonkampioen pakt nu ook Belgische titel halve marathon bij de masters

Simon De Cuyper, recordkampioen triatlon met maar liefst elf Belgische titels, 6 op de kwarttriatlon en 5 op de sprinttriatlon, heeft dit weekend nog een extra Belgische titel behaald in het Belgisch kampioenschap halve marathon in Gentbrugge. Simon kwam als 33ste en 15de Belg over de finish in een nieuwe persoonlijke besttijd van 1u06. Het leverde hem de eerste plaats op en de Belgische titel bij de Masters.

Belgische titel gaat naar tweede Belg

Er was na afloop heel wat te doen over Simon Debognies die als eerste Belg over de streep kwam, maar geen Belgisch kampioen is omdat hij als ‘pacer’, als haas, was ingeschreven en niet als elite. Debognies liep een sterke race en kwam na 1u01’24 over de streep. Maar de Belgische titel ging naar Dorian Boulvin die in de spurt achter Debognies finishte in 1u01’25. Koen Naert was de derde Belg maar is vice-kampioen in 1u01’33. Hij wordt dit jaar master, maar volgens de atletiekregels schuif je pas op je verjaardag door naar de nieuwe categorie. En dus is Simon De Cuyper Belgisch kampioen in een persoonlijk record in 1u06’18.

Simon De Cuyper in nieuw PR

Als we vragen aan de 37-jarige recordkampioen of het effectief klopt dat hij nu al master is, moet hij lachen. “In atletiek ben je al vroeg master, he, vanaf 35+,” vertelt Simon. “Dus normaal gezien is Koen Naert ook master vanaf dit jaar, want hij is in 1989 geboren. Zelf ben ik tevreden van dit conditietestje. Ik wist niet goed wat te verwachten, maar het was een ideale race. Dieter Kersten was haas voor de snelste dames en liep in functie van een eindtijd van 1u06’30. Dus het was kwestie van niet te veel na te denken en gewoon in die groep volgen.”

“In het begin was dit een grote groep, maar de groep werd steeds wat kleiner. Toen Dieter na 13 km uitstapte, werd er plots wat versneld en viel de groep uiteen. De laatste kilometers waren zwaar, maar ik ben tevreden met mijn persoonlijk record. De winter is tot dusver goed geweest,” aldus de SMO-Scott triatleet die al uitkijkt naar het nieuwe triatlonseizoen.

Nog triatleten en duatleten op BK halve marathon

Simon was niet de enige triatleet in het BK halve marathon. Onder andere Giani Vanden Broucke (1u06’38), Jan Vervaet (1u07’24), Nicola Christiaens (1u07’35) en Wouter Simons (1u07’55) liepen snelle tijden. Bij de vrouwen ging de Belgische titel naar Juliette Thomas in 1u09’47, waardoor ze nog maar de tweede Belgische ooit is die onder de 70 minuten bleef. De Waalse long distance triatlete Sophie Delguste kwam als tiende Belgische over de streep in 1u18’33. Friedel Cuypers zette 1u21’48 neer. De allersnelste tijd van de dag werd neergezet door paratriatleet en vroeger ultrakid Johannes Balbaert. Hij deed de halve marathon in zijn wheeler in 58’31! Seppe Odeyn finishte in 1u09’38 en lijkt stilaan weer de oude te worden na zijn blessure. Ook onze Arno Meeusen was van de partij. Hij liep de 21 km in een mooie 1u29’55.

Uitslag BK halve marathon 2024

Foto’s BK halve marathon op de Facebookpagina van Keep On Running