Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Jelle Geens 4de in 70.3 Ironman Oceanside, Lionel Sanders pakt verrassende zege
Jelle Geens in de grote kopgroep in de 70.3 Ironman Oceanside (foto: 3athlon.be)
Nieuws

Jelle Geens 4de in 70.3 Ironman Oceanside, Lionel Sanders pakt verrassende zege

De Belgische triatleet Jelle Geens is vierde geworden in de sterkbezette 70.3 Ironman Oceanside, de eerste halve triatlon van de nieuwe Ironman Pro Series. Jelle ging in het eerste deel van het fietsen een hele tijd aan de leiding. Het was een enorm sterk deelnemersveld en dat maakt de prestatie van Jelle des te indrukwekkender. Het was nog maar zijn tweede 70.3 Ironman triatlon. In 2021 werd hij al eens derde in de 70.3 Ironman Indian Wells. Vorig jaar zou hij ook de 70.3 Ironman Langkawi meedoen, maar door een allergische reactie op een kwallenbeet moest hij forfait geven voor de Maleisische 70.3 Ironman. De winst ging verrassend naar Lionel Sanders die met een gemiddelde van 3’20 per km sneller liep dan Sam Long en Jackson Laundry.

Jelle Geens als 9de uit het water

In de 1.900 meter zwemmen ging de Duitse triatleet Magnus Manner bij zijn 70.3 Ironman debuut aan de leiding. Manner, die ook de overstap maakt van de korte afstand, zwom een scherpe 22’58 vlak voor de Italiaan Mattia Ceccarelli, de Canadees Matt Sharpe en Marc The Shark Dubrick, één van de Amerikaanse favorieten. Jelle Geens kwam als 9de uit het water op 40 seconden.

Geens lange tijd aan de leiding in de 90 km fietsen

Jelle had duidelijk goeie benen en ging in de 90 km fietsen al snel aan de leiding met in zijn zog Manner, Dubrick en de Amerikaan Dylan Gillespie. Andere favorieten zoals Sam Long, Jackson Laundry en Lionel Sanders volgden op een minuut van onze landgenoot na 20 km fietsen. Halfweg het fietsen kregen we een grote kopgroep van 12 met nog altijd Jelle Geens, maar ook onder andere Long, Sanders, Dubrick, Laundry, Braden Currie, Martin UIloa en Chris Leiferman. Het was verrassend om te zien dat Patrick Lange daar pas op 4’30 volgde. In de laatste 30 km fietsen moest Jelle een kopgroep van 5 laten gaan met vooraan Long, Sanders, Sperl, Laundry en altijd sterk fietsende Amerikaan Justin Riele. Jelle volgde in zijn eentje op 27 seconden.

Lionel Sanders pakt uit met sterk loopnummer

De 5 leiders kwamen samen in de tweede wisselzone na een supersnel fietsnummer van 2 uur en 5 minuten. Jelle Geens wisselde als zesde op 2’34 van Sam Long. De Amerikaan ging er snel vandoor in de halve marathon, maar eerst nam Jackson Laundry over en dan verbaasde Lionel Sanders vriend en vijand. The Colonel liep naar de kop van de wedstrijd en stond die positie niet meer af. Jelle Geens bleef lang op 2’30 volgen en nestelde zich stevig in vijfde positie.

Lionel Sanders liep bijzonder sterk. Met een tempo van 3’20 per km hield hij Sam Long op een minuut achter zich. Jackson Laundry volgde op net geen twee minuten, terwijl Jelle Geens de Duitser Max Sperl in het vizier kreeg. Lionel Sanders pakte de overwinning in Oceanside in 3u46’24 met 1’11 voorsprong op Sam Long. Jackson Laundry werd derde op 1’58. Jelle Geens pakte een heel mooie vierde plaats in 3u50’01 op 3’37 van Sanders, die een halve marathon van 1u10’40 liep!