Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ashleigh Gentle klopt Lucy Charles in loden hitte in de T100 Singapore triatlon
Ashleigh Gentle (r) gaat voorbij Lucy Charles in de T100 Singapore triatlon (foto: screenshot 3athlon.be)
Nieuws

Ashleigh Gentle klopt Lucy Charles in loden hitte in de T100 Singapore triatlon

De Australische triatlete Ashleigh Gentle heeft zaterdagochtend Belgische tijd de T100 Singapore triatlon gewonnen, dankzij een sterke loopproef waarin ze meer dan 5 minuten goedmaakte op Lucy Charles-Barclay. In bijzonder warme omstandigheden ging de wereldkampioene Ironman vanaf het zwemmen aan de leiding. Alleen Lucy Buckingham-Hall kon haar landgenote op de fiets bijbenen. In de 18 km lopen ging Lucy Charles stevig aan de leiding, maar Ashleigh Gentle rukte nog sterk op in de hitte in Singapore. Gelukkig viel er de afgelopen nacht nog wat regen waardoor het zwemwater afkoelde en er uiteindelijk toch 2.000 meter kon gezwommen worden.

Met een watertemperatuur van 31,5 graden eerder deze week werd het plan opgezet om het zwemmen in te korten naar 950 meter. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, al zorgde de hitte wel voor een zware wedstrijd. Onder andere ex-wereldkampioene Ironman Chelsea Sodaro en de Britse India Lee, die onlangs nog de eerste manche van de T100 Triathlon World Tour in Miami won, moesten de wedstrijd vroegtijdig staken.

Tijdens de 80 km fietsen, met in elk van de acht ronden telkens twee klimmetjes, gingen de twee Lucy’s samen aan de leiding. Buckingham-Hall nam na een tijd de koppositie zelfs over van Charles-Barclay, maar in de slotfase fietste de Ironman wereldkampioene nog een handvol seconden weg van haar landgenote. De Nederlandse Els Visser maakte indruk door op de fiets helemaal op te rukken naar de derde plaats, maar ze wisselde wel op 5 minuten van Lucy Charles.

Lucy Charles-Barclay startte de 18 km lopen met een kleine voorsprong op Buckingham-Hall, maar die voorsprong liep snel op naar meer dan twee minuten na 1 ronde lopen. Ondertussen begon Ashleigh Gentle flink wat tijd goed te maken. Bij het ingaan van de tweede ronde ging ze op en over Lucy Buckingham. Met nog 7 km te gaan naderde Gentle tot op anderhalve minuut van Charles-Barclay. Daardoor kwam de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.

Op 4 km van de finish moest Lucy Charles buigen voor de Australische. Ashleigh Gentle liep naar een knappe overwinning in 3u44’23. Lucy Charles-Barclay werd net zoals in Miami tweede, op 1’34 van de winnares. Ondertussen ging de Nederlandse triatlete Els Visser in de slotronde op en over Lucy Buckingham-Hall naar een verrassende derde plaats. De Europese kampioene long distance van Almere 2023 pakte het brons in 3u51’38 op 7’14 van Gentle. Lucy Buckingham werd vierde en Amelia Watkinson vijfde.