Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Twee keer Belgisch zilver in internationale 111 triatlon in Portocolom
Vincent Van de Walle (l) blij met de derde plaats in de 111 triatlon van Portocolom (foto: Triathlon Portocolom)
Nieuws

Twee keer Belgisch zilver in internationale 111 triatlon in Portocolom

De Belgische triatleten Vincent Van de Walle en Alexandra Tondeur zijn zondag allebei tweede geworden in de internationale 111 triatlon in Portocolom op het Spaanse eiland Mallorca. De 111 triatlon, met 1 km zwemmen, 100 km fietsen inclusief de steile klim van de iconische Sant Salvador en 10 km lopen, heeft al een lange Belgische traditie, met Michael Van Cleven als recordhouder met vijf overwinningen. Vincent Van de Walle, vorig jaar nog vierde in Portocolom, werd tweede achter de Duitse triatleet Lukas Schnödewind. De heroptredende Alex Tondeur stootte op een sterke Petra Eggenschwiler, wereldkampioene duatlon in 2018 in de Powerman Zofingen.

Knappe comeback van Alexandra Tondeur

Vooral voor Alexandra Tondeur was de tweede plaats in Portocolom een echte opsteker na een lange periode van zowel fysieke als mentale revalidatie. 2023 werd een echt rotjaar voor de vroegere toptriatlete, maar ze zet 2024 alvast goed in met een knappe tweede plaats. Het heuvelachtige parcours, met de klim via de haardspeldbochten naar het klooster van Sant Salvador als kers op de taart, was op het lijf geschreven van de Zwitserse hinde Petra Eggenschwiler. Zij maakte het verschil in het fietsen en won overtuigend in 4u10’15. Alexandra Tondeur werd knap tweede op 2’49. De Zwitserse Maja Indermuehle werd derde in 4u14’05. Daarna was het een hele tijd wachten op nummer 4, de Nederlandse Claudia Striekwold die op meer dan 26 minuten van Eggenschwiler de chocolade medaille pakte.

Vincent Van de Walle tweede, Timo Van Houtem vierde

Bij de mannen was de Duitser Lukas Schnödewind de sterkste. Hij kwam als tweede uit het water met een halve minuut voorsprong op Vincent Van de Walle. In de eerste ronde kon hij het gat dichten, maar door krampen moest hij de Duitser laten gaan. “Ik had een goed zwemnummer en zwom 1 minuut sneller dan vorig jaar,” vertelt Vincent. “Ook op de fiets voelde ik me sterk. Ik fietste drie minuten sneller dan in 2023. Maar toen ik in de eerste ronde alles gegeven had en het gat dichtte op de leider, kreeg ik af te rekenen met krampen. Ik moest het tempo laten zakken, de enige optie om toch de finish te halen. Gelukkig had ik geen krampen meer in het lopen en met de snelste looptijd van de dag was ik best tevreden,” aldus Vincent.

Lukas Schnödewind pakte de overwinning in 3u38’58. Vincent Van de Walle pakte een hele mooie tweede plaats op 2’31 van de winnaar. De Duitser Maximilian Rohde maakte het podium compleet op 35 seconden van Van de Walle. Timothy Van Houtem viel net naast het podium, hij werd vierde op 5’17 van Schnödewind. Brent Van Duren was de derde Belg in de top-10 met een zesde plaats in 3u51’06.

Uitslag 111 Triatlon Portocolom 2024