Arnaud Mengal op handvol seconden van podium in European Cup triatlon Melilla
Arnaud Mengal met het nummer 2 bij de start van de Europe Triathlon Cup in Melilla (foto: Europe Triathlon)

Arnaud Mengal, de derde hoogst geranschikte Belgische triatleet op de olympische ranking, is zondag zijn seizoen gestart met een knappe vijfde plaats in de Europe Triathlon Cup in Melilla. Er werd bijzonder snel gelopen in de Spaanse sprinttriatlon, met vijf triatleten die onder de 15 minuten liepen op de afsluitende 5 km lopen. De Britse triatleet Cameron Main pakte verrassend zijn eerste grote internationale zege in Melilla. Bij de vrouwen zegevierde de Francaise Emma Lombardi.

Valpartij vlak voor Arnaud Mengal

In de 750 meter zwemmen waren de verschillen klein bij de mannen. Arnaud Mengal en Raf De Dobbelaere kwamen als 27ste en 29ste uit het water op een 20-tal seconden van leider Gaspard Tharreau. In de 20 km fietsen kregen we een kopgroep van 18 triatleten, met daarbij Arnaud Mengal. Die verloor in de slotfase nog wat tijd toen hij opgehouden werd door een valpartij vlak voor hem, waarbij een spaak in zijn wiel brak. Arnaud wisselde als 13de op 14 seconden van de kopgroep. Raf De Dobbelaere zat in de grote achtervolgende groep die op een achterstand van een halve minuut in T2 kwam.

In de 5 km lopen rukte Arnaud Mengal met een knappe 14’55 nog op naar de vijfde plaats. Hij sneuvelde uiteindelijk op 8 seconden van het podium en finishte op 17 seconden van de Britse winnaar Cameron Main. Zonder het oponthoud van de valpartij voor hem had er dus zeker nog meer ingezeten voor Arnaud, die normaal zijn seizoen gestart zou hebben in Abu Dhabi, maar die WTCS-triatlon ging door het voorspelde noodweer niet door. Cameron Main won de Europe Triathlon Cup in Melilla in 50’39 met 7 seconden voorsprong op de Franse triatleet Antoine Duval. De Spaanse triatleet Vincente Hernandez maakte zijn heroptreden met een derde plaats op 9 seconden. Arnaud Mengal werd vijfde op 17 seconden. Raf De Dobbelaere werd 29ste op 2’18.

Uitslag Europe Triathlon Cup Melilla 2024 Mannen

Heroptredende Katrien Maes

Bij de vrouwen kregen we de seizoenstart van Belgisch kampioene Katrien Maes, na een lange revalidatie na een aantal operaties en een nieuwe blessure. Ze was nog niet helemaal top, maar pakte toch een degelijke 32ste plaats op 5’04 van de Franse topper Emma Lombardi. Die won de sprinttriatlon in Melilla in 54’39 met 16 seconden voorsprong op de Britse Kate Waugh. Haar landgenote Sophie Coldwell werd derde in 55’27.