Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
100 dagen voor Parijs is al 1 Belgische triatleet zeker van deelname aan olympische triatlon
Jelle Geens gekwalificeerd voor Parijs dankzij brons in de WTCS triatlon van Montreal (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

100 dagen voor Parijs is al 1 Belgische triatleet zeker van deelname aan olympische triatlon

We zijn 100 dagen voor de Olympische Spelen van Parijs en dat is het ideale moment om de balans op te maken van onze olympische triatleten, voor wie het er goed uitziet maar waarvan nog altijd maar 1 triatleet definitief gekwalificeerd is. Jelle Geens voldeed met zijn derde plaats in de WTCS triatlon van Montreal vorig jaar ruimschoots aan de kwalificatie-eisen. Met zijn huidige zesde plaats in de olympic ranking van World Triathlon is Jelle de eerste Belg die zeker is van deelname. Verder ziet het er erg naar uit dat België 4 triatleten in kan zetten in Parijs, met een duidelijke hiërarchie bij de twee vrouwen en met iets meer strijd tussen twee kandidaten voor de laatste plek bij de mannen.

Jelle Geens zeker van kwalificatie

België heeft op dit moment vier triatleten in de top-50 van de olympic ranking en mag dus vier triatleten afvaardigen in Parijs, twee bij de vrouwen en twee bij de mannen. Die vier vormen ook de ploeg voor de Mixed Team Relay. Wij spraken met Triatlon Vlaanderen technisch directeur topsport Tim Moriau over de Belgian Hammers en de vereisten voor de Mixed Team Relay. “Op dit moment ziet het er goed uit en kunnen we 4 triatleten naar Parijs sturen. Jelle is de enige die momenteel al zeker is van kwalificatie, hij heeft ruim aan de gestelde normen voldaan,” legt Tim uit.

Strijd tussen Mengal en Van Riel

“Bij de vrouwen is het vrij duidelijk. Jolien Vermeylen en Claire Michel staan er in de olympische ranking het beste voor. Bij de mannen gaat het om de laatste plaats nog tussen Marten Van Riel en Arnaud Mengal,” vertelt Tim Moriau. Van Riel staat momenteel op de 45ste plaats in de olympische ranking, al stijgt hij nog een aantal plaatsen in de gezuiverde ranking omdat er verschillende atleten van dezelfde landen voor hem staan. Arnaud Mengal volgt op de 69ste plaats. Bij de vrouwen staat Jolien Vermeylen op de 24ste plaats. Claire Michel is tweede Belgische op de 30ste plaats. Valerie Barthelemy is na een moeilijk jaar 53ste en volgt op ruime afstand van Jolien en Claire. Zij heeft niet heel veel kansen meer dit seizoen om alsnog veel olympische punten te pakken.

Mixed Team Relay met dezelfde 4 triatleten

We vroegen ons af of Valerie en Arnaud of Marten alsnog een olympische kans krijgen in de Mixed Team Relay, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. “De vier individuele triatleten zijn ook de atleten die je voor de Mixed Team Relay mag inzetten. Ik ben het met je eens dat het een vreemde regel is en dat landen die bijvoorbeeld zes atleten mogen afvaardigen naar de Spelen in het voordeel zijn. Maar je kan alleen een triatleet vervangen als er iemand ziek of gekwetst uitvalt en dan moet je met een doktersbewijs aantonen. We voorzien wel reserves voor de Belgian Hammers, maar die mogen helaas niet in het olympisch dorp verblijven,” aldus Tim Moriau.

In Tokio leek het er een tijd op dat Noah Servais als reserve zou ingezet worden na de covid-besmetting van Jelle Geens, maar die kon uiteindelijk toch deelnemen aan de Mixed Team Relay. Hij bracht de Belgian Hammers toen naar de vijfde plaats.

29′ lopen om medaille te pakken

Als we naar de medaillekansen van de Belgen kijken, dan lijken er vooral bij de mannen kansen te liggen, mede dankzij het technische parcours in de Parijse binnenstad. Veel zal van het wedstrijdverloop afhangen. Tim Moriau liet tijdens het Tri & Run symposium van Triatlon Vlaanderen in hoogteresort Monte Marcella nog horen dat hij verwacht dat de nieuwe olympische kampioen onder de 29 minuten zal moeten lopen op de 10 km. “Ik heb Marten onlangs verteld dat hij een lage 29 zal moeten lopen om een medaille te pakken. Ik geloof zelfs dat je in de buurt zal moeten komen van 28’30 om olympisch goud te pakken,” aldus Tim. Jelle Geens heeft al een paar keer bewezen dat hij de snelste lopers aankan. Hij mag hopen op een gelijkaardig scenario als in Tokyo 2021 waar een grote groep aan de 10 km lopen begon.

Bij de dames is de concurrentie bijzonder sterk en Jolien Vermeylen en Claire Michel zullen een superdag moeten hebben of geconfronteerd worden met een voor hen gunstig wedstrijdscenario om mee te spelen voor de medailles. Dromen van een top-10 plaats mag wel. En voor de Mixed Team Relay moet een top-5 plaats voor de Belgian Hammers in principe opnieuw mogelijk zijn, al zal het aartsmoeilijk worden om de toplanden als Groot-Brittanië, Frankrijk en de USA te kloppen. Bovendien hebben een aantal landen, zoals bijvoorbeeld Noorwegen, grote stappen vooruit gezet in de gemengde estafette.

Zwemmen in de Seine?

De individuele triatlons vinden in Parijs plaats aan de Pont Alexandre III, tenminste als de waterkwaliteit van de Seine voldoende wordt bevonden om in te zwemmen. Wij brachten er al eerder berichten over en recent was het ook nog in de nationale media dat bij nieuwe onderzoeken de waterkwaliteit van de Seine ver onder de normen ligt, met name voor E-Coli. We kunnen ons echter niet voorstellen dat de triatlon verplaatst wordt naar een andere lokatie of dat de wedstrijd wordt omgevormd naar een duatlon. Als dat laatste op een WK gebeurt, worden er overigens geen medailles uitgereikt. De mannen racen in Parijs op dinsdag 30 juli en de vrouwen op woensdag 31 juli. De Mixed Team Relay staat op maandag 5 augustus op het programma.