Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Verrassende Brit klopt favoriet Hogenhaug, 5 Belgische triatleten in top-20 in Challenge Gran Canaria
Hogenhaug, winnaar Harrett en Ugarte aan de finish van de Challenge Gran Canaria (foto: Challenge Family)
Nieuws

Verrassende Brit klopt favoriet Hogenhaug, 5 Belgische triatleten in top-20 in Challenge Gran Canaria

De Poolse triatlete Marta Lagnowki en de Welshe triatleet Iestyn Harrett zijn de verrassende winnaars van de Challenge Gran Canaria. Voor allebei was het de allereerste profzege op een halve triatlon. Vooral Harrett maakte indruk met een sterk loopnummer waarmee hij in het slot van de halve marathon voorbijging aan topfavoriet Kristian Hogenhaug. Bij de mannen finishten maar liefst 5 Belgische triatleten in de top-20, met Tom Vaelen op 6 en Dries Matthys op 7.

Poolse triatlete pakt eerste profzege

Bij de vrouwen behoorden Margie Santimaria, Svenja Thoes, Rebecca Robisch en Jeanne Collonge tot de favorieten, maar het was de Poolse Marta Lagnowki die met de overwinning ging lopen. Dankzij een sterke fietsproef en een snelle halve marathon van 1u15 pakte ze de winst in 4u15’36 met net geen 4 minuten voorsprong op de Duitse Rebecca Robisch. Met de Duitse Leonie Konczalla stond er nog een verrassende atlete op het podium. Konczalla werd derde en hield Santimaria meer dan 3 minuten achter zich.

Vaelen en Matthys goed mee voorin

De Italiaan Alessandro Fabian kwam bij de mannen als eerste uit het water, maar hij zou later door pech tijdens het fietsen uit de wedstrijd verdwijnen. Van Belgische zijde zaten Tom Vaelen, Dries Matthys en Dieter Comhair goed voorin. We kregen heel wat positiewissels vooraan, tot Kristian Hogenhaug zijn duivels ontbond. De Deense triatleet van het Belgische BMC Pro Triatlon team wisselde met ongeveer anderhalve minuut voorsprong op een groepje met daarbij onder andere Tom Vaelen en Dries Matthys.

Harrett klopt Hogenhaug

In de halve marathon ging Hogenhaug een hele tijd aan de leiding, maar in de slotfase ging Iestyn Harret hem nog voorbij. De triatleet die in 2022 nog zilver pakte met Wales in de Mixed Team Relay op de Commonwealth Games, deed vorig jaar in september zijn eerste halve triatlon. Toen werd hij zevende in de 70.3 Ironman Zell-am-See. Nu pakte hij zijn eerste profoverwinning in de Challenge Gran Canaria in 3u44’54 met 37 seconden voorsprong op Kristian Hogenhaug. De Spanjaard Mikel Ugarte werd derde op 1’32.

Vijf Belgen in top-20

Tom Vaelen was de beste Belg met een mooie zesde plaats in 3u49’00. Achter hem finishte Dieter Matthys als zevende in 3u51’59. Met Dieter Comhair op plaats 9 kregen we nog een derde Belg in de top-10. Victor Alexandre werd 14de, Romain Rezsohazy 20ste en Merten Breye 22ste. Laurens Verluyten werd 32ste en was daarmee 4de in zijn M25 age group.

Uitslag Challenge Gran Canaria 2024