Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Verrassende winnaars in Ironman Zuid-Afrika, twee Belgische triatleten in top-6
De Zweedse triatleet Rasmus Svenningsson wint de Ironman Zuid-Afrika (foto; Ironman/Richard Pearce)
Nieuws

Verrassende winnaars in Ironman Zuid-Afrika, twee Belgische triatleten in top-6

De Zweedse triatleet Rasmus Svenningsson en de Spaanse triatlete Marta Sanchez zijn de enigszins verrassende winnaars geworden van een zwaarbevochten Ironman Zuid-Afrika. Svenningsson maakte al indruk op de fiets door weg te fietsen van powerhorse Cam Wurf. In een spannende marathon kregen we nog wat positiewissels, maar Svenningsson trok uiteindelijk aan het langste eind. Bart Aernouts kwam nog dichtbij het podium en met Tim Van Hemel hadden we een tweede Belg in de top-6. Bij de vrouwen klopte Marta Sanchez de ook al verrassende Nederlandse Diede Diederiks, terwijl topfavoriete Daniela Ryf pas 8ste werd.

Vandendriessche valt uit

Het leek eindelijk weer eens de dag van Cameron Wurf te gaan worden. Geen Luik-Bastenaken-Luik voor de Ineos-prof, wel een hoofdrol in de Ironman Zuid-Afrika. Samen met Rasmus Svenningsson ging hij stevig te keer in de 180 km fietsen, maar in de laatste 50 km moest zelfs hij de Zweed laten gaan. Svenningsson wisselde als eerste met 3’10 voorsprong op Wurf. De Duitser Leonard Arnold was de eerste achtervolger op 9’13. De Deen Mathias Petersen wisselde als vierde op 11’22. Dan volgde Bart Aernouts, al op 13’31. Tim Van Hemel kwam als 8ste in T2 toe op 18’42. Iets verderop volgde ook nog Kenneth Vandendriessche, die lang uitzicht had op een top-10 plaats maar in de tweede helft van de marathon uit de wedstrijd zou verdwijnen.

Aernouts op 5, Van Hemel op 6

In de marathon ging Cam Wurf na 27 km over de Zweedse leider, terwijl Petersen voorbijging aan Arnold en ook Aernouts dichter naderde op de Duitser. Maar het venijn zat nog in de staart. Wurf zag in de laatste 10 km opnieuw Svenningsson aan de leiding gaan. Deze keer stond de Zweed de koppositie niet meer af. Rasmus Svenningsson pakte na Lake Placid in 2021 zijn tweede Ironman overwinning in 8u03’11 met 3’38 voorsprong op Matt Petersen die in de slotfase nog voorbijging aan Cam Wurf. De Aussie werd derde op 4’25. Leonard Arnold bleef uiteindelijk nog uit de greep van Bart Aernouts. De Duitser werd vierde op 5’06. Bart Aernouts werd vijfde op 7’21. Tim Van Hemel liep naar de zesde plaats in 8u19’23.

Marta Sanchez klopt Diede Diederiks

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op Daniela Ryf, maar de Zwitserse had geen topdag en zou pas achtste worden. We kregen een verrassend podium met de Spaanse Marta Sanchez die in nog maar haar tweede Ironman meteen haar eerste Ironman-zege pakte in 9u17’52. De Nederlandse Diede Diederiks werd bijzonder knap tweede op 2’16 voor de Duitse Laura Zimmermann die op 3’35 derde werd. Marlene De Boer was de tweede Nederlandse in de top-4.