Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mexicaanse triatleet zorgt voor dé verrassing in Ironman Texas in toptijd, Goetstouwers in top-10
De Mexicaanse triatleet Tomas Rodriguez wint de Ironman Texas (foto; screenshot 3athlon.be)
Nieuws

Mexicaanse triatleet zorgt voor dé verrassing in Ironman Texas in toptijd, Goetstouwers in top-10

In een spectaculaire en spannende Ironman Texas heeft de Mexicaanse triatleet Tomas Rodriguez voor een absolute stunt gezorgd door in een nieuwe parcoursrecord van 7u42’38 nog maar zijn tweede volledige Ironman de winst te pakken tegen ex-wereldkampioen Patrick Lange, die nog sterk oprukte in de afsluitende marathon. De Ironman Texas werd hard gemaakt door de Amerikaan Matthew Marquardt en de Zweed Robert Kallin die met een gemiddelde van 44,7 km/uur in de 180 km fietsen de tegenstand op grote achterstand zetten. Stenn Goetstouwers deelde zijn wedstrijd goed in en finishte net in de top-10 in een sterkbezet deelnemersveld.

De Ironman Texas was de tweede manche van de Ironman Pro Series, de eerste volledige triatlon in het nieuwe Ironman circuit. Er stonden 60 pro’s bij de mannen en 40 pro’s bij de vrouwen aan de start en dat leverde een spectaculaire wedstrijd op met uiteindelijk nog veel kanshebbers op de podiumplaatsen. Na de 180 km fietsen leken vooral Marquardt en Kallin voor de zege te gaan strijden, maar zij moesten in de marathon de snellere lopers voor zich dulden.

Tomas Rodriguez, die nog 26 moet worden dit jaar, zorgde voor dé verrassing. Hij liep bijzonder snel in zijn tweede Ironman. Terwijl Patrick Lange steeds dichterbij kwam, bleef Rodriguez een hoog tempo aanhouden. In de achtergrond rukte ondertussen ook Stenn Goetstouwers op, in het spoor van onder andere Menno Koolhaas die na een grote achterstand in het fietsen én een penalty een stevige inhaalrace deed.

De jonge Mexicaan werd eind 2023 nog 8ste in zijn eerste Ironman in Cozumel. Hij won onlangs wel al de 70.3 Ironman Campeche en vorig jaar pakte hij ook al de winst in de 70.3 Ironman Cozumel. In Oceanside, de eerste triatlon van de Ironman Pro Series, werd hij pas 45ste. Zaterdag zorgde hij voor dé verrassing van het seizoen door Patrick Lange achter zich te houden met een marathon van 2u34. Hij won de Ironman Texas in een supersnelle tijd van 7u42’38 met 1’36 voorsprong op Patrick Lange. De Franse triatleet Clement Mignon werd derde in 7u48’37. Marquardt werd vierde en Kallin vijfde.

Menno Koolhaas, die zijn penalty niet zou uitgezeten hebben, kwam als 8ste over de streep, al is er dus een kans dat hij nog gediskwalificeerd wordt. Stenn Goetstouwers kwam als 10de over de finish in een knappe 8u02’40. Mogelijk schuift hij dus nog een plaatsje op in de einduitslag. Pamphiel Pareyn liep naar de 16de plaats in 8u14’14.

Kat Matthews wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen deed de Nederlandse Lotte Wilms het uitstekend. Zij ging in het fietsen samen met Fenella Langridge aan de leiding. Maar de voorsprong van bijna vijf minuten op titelverdedigtser Kat Matthews bleek onvoldoende. Tot halfweg de marathon ging Wilms aan de leiding. Dan sloeg Kat Matthews keihard toe. De Britse, die na een lange blessureperiode weer helemaal terug is, pakte de leidersplaats over en leek die koppositie niet meer af te staan. Ondertussen moest Lotte Wilms ook de Australische Penny Slater voor zich dulden in de strijd om de tweede plaats.

Kat Matthews won de Ironman Texas in een geweldige 8u42’22. Penny Slater werd op 2’14 tweede en Lotte Wilms pakte een heel knappe derde plaats in 8u46’59, ook al heel dik onder de 9 uur.

Jonas De Wachter deed het geweldig bij de age groupers. Hij werd zesde overall in een mooie tijd van 8u54’17. Daarmee pakte hij de winst in de M25 categorie en een rechtstreekse kwalificatie voor het WK Ironman in Hawaii!