Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Thibaut De Smet en Jeanne Dupont winnen EK-selectiewedstrijd Kruisem
Thibaut De Smet wint de duatlon in Kruisem (foto: Andre Merlier)
Duathlon

Thibaut De Smet en Jeanne Dupont winnen EK-selectiewedstrijd Kruisem

Drie dagen na de vorige manche van de Lotto Duatlon Series, mocht de Belgische duatlontop zich alweer oplijnen. In Kruisem ontving het Ultron Team voor de tweede jaar op rij een topveld. Na een slopende wedstrijd met een stevige fietsproef, won onze internationale topper Thibaut De Smet bij de heren. Jeanne Dupont, de regerend Belgisch kampioene en vorig weekend nog winnares van de Grand Prix duatlon in Chatellerault, was een maatje te sterk voor de tegenstand en pakte de overwinning na een knappe solo. Zij zijn alvast zeker van een ticket voor het Europees kampioenschap, want Kruisem was de selectiewedstrijd voor het Europees kampioenschap duatlon.

De eerste echte lentedag van dit jaar was er eentje om duimen, vingers en vooral zweet van af te likken. De zomerse temperaturen gingen zeker een maatgevende factor worden in de derde manche van de Lotto Duatlon Series. Een verlofdag ging het dus zeker niet worden in Kruisem. Na de eerste loopproef van 4 kilometer kwam een grote groep van twaalf duatleten de wisselzone binnen. Nicolas Schyns leidde de dans. Alle favorieten waren mee. Tien seconden achter de kopgroep hing een tweetal met de snelste loper van de duatlon in Tielt, Arnoud Douterlungne, en Louis Misplon wat in niemandsland. Nog een halve minuut verder volgde de groep met gekende hardrijders als Antonio Hernaert, Guust De Smul en Raf D’Hoore. Zij waren op achtervolgen aangewezen.

De Smet en Stockman in de aanval

Thibaut De Smet komt als leider T2 binnen in de duatlon van Kruisem (foto: screenshot 3athlon.be)
Thibaut De Smet komt als leider T2 binnen in de duatlon van Kruisem (foto: screenshot 3athlon.be)

Op de fiets moesten de atleten drie passages maken over de gekende kasseistrook in de Hutsepontweg. Het ideale scenario om eens door te trekken en de schifting te voeren. Dat dachten ook voormalig wereldkampioen Thibaut De Smet en ex-wielrenner en man van de streek, Michiel Stockman. De twee demarreerden en verstonden mekaar snel. Achter hen begonnen ze naar mekaar te kijken en slabakte het wat. Uit de achtergrond maakten nog twee atleten de overstap. Guust De Smul en Elias Van Landeghem dichtten het gaatje op de achtervolgers en brachten zichzelf terug in de wedstrijd.

Na een mooie koppeltijdrit mocht het leidersduo anderhalve minuut voor de rest de loopschoenen aantrekken. Met nog vier kilometer te lopen was het toen al duidelijk dat het tussen Stockman en De Smet ging gaan voor de overwinning. Thibaut De Smet had een goede wissel en het gat was meteen geslagen. Stockman probeerde hem wel in het vizier te houden maar de duatleet van het Bellegems Multisport Team BMT was een tikkeltje sterker.

Spurten voor EK-plaatsen

De Smet won uiteindelijk in 1u05’03”. Michiel Stockman deed 25 seconden langer over de twee looprondes en kwam na een sterk fietsnummer verdiend als tweede over de finish.
In de achterhoede was er uiteraard nog een derde podiumplaats te verdienen. Na de 27 km fietsen kwam een groep van negen achtervolgers de tweede wisselzone binnen. Het ging meteen snoeihard. Kempenaar Vincent Bierinckx was duidelijk de snelste van het pak. Hij zette de snelste chrono neer en mocht zo als derde mee op het podium.

Nicolas Schyns kon in de spurt voor de vierde plaats Angelo Vandecasteele en Stef Corthouts, winnaar van de eerste manche in Tongerlo, kloppen. Dat was belangrijk voor het EK, want in principe mogen de eerste 5 gaan, maar de afwezige Arnaud Dely had al een kwalificatie op zak. Stef Corthouts was sowieso geselecteerd bij de beloften. Martin Oldenhove werd zevende voor Bruggenaars Giani Vanden Broucke en Quinten Dewaele. Guust De Smul kon nog net de snelle lopers uit de derde fietsgroep afhouden en werd tiende. Elias Van Landeghem zag in de slotfase Arnoud Douterlungne en Louis Misplon passeren en moest tevreden zijn met de dertiende plaats.

Jeanne Dupont maatje te groot

Bij de dames werd het minder spannend. Al van bij de openingsfase zag het er naar uit dat het een one-woman-show ging worden. Jeanne Dupont, die de zege in de Grand Prix van Chatellerault blijkbaar goed verteerd had, liep in de eerste loopproef meer dan een minuut sneller dan de leidster in het klassement, Lisa Isebaert. Ook het fietsen op Vlaamse wegen was een kolfje naar de hand van de duatlete uit Namen. Ze vergrootte haar voorsprong tot ruim vier minuten. Na een indrukwekkend slotloopnummer met een dertiende tijd overall(!) won ze de Ultron duatlon in 1u14’42”.

Achter de Belgische kampioene die duidelijk een maatje te sterk was, kregen we gelukkig wel strijd. Lisa Isebaert liep in de eerste vier kilometer lopen 20 seconden uit op Camille Roman en 30 seconden op Anke Govaerts, de tweede van afgelopen zondag. Sterke fietser Amber Lacompte volgde nog eens 20 seconden verderop. De wielrenster van De Ploeg Op De Root ging op en over Govaerts en zette haar zinnen op de twee voor haar. Ze kwamen met z’n drieën samen in de tweede wisselzone.

Lacomte, Roman en Isebaert gingen strijden voor twee podiumplaatsen. Amber Lacompte had een slechte wissel en zag haar twee metgezellen weglopen. Camille Roman kende een betere tweede loopproef en ging mee in het zog van Lisa Isebaert. Isebaert had toch nog ergens een cartouche zitten en liep naar een tweede plaats. Camille Roman mocht na een mooie strijd mee het podium op. Amber Lacompte viel net naast het podium en werd vierde. Anke Govaerts werd uiteindelijk vijfde voor Lore Van Assche. De volgende manche in de Lotto Duatlon Series is de kwartduatlon van Damme op 19 mei.