Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Tien tips om je te wapenen tegen de koude bij het openwater zwemmen in een triatlon
Triatlon in ijskoud water (AI gegenereerde foto van Microsoft Designer)
Extra

Tien tips om je te wapenen tegen de koude bij het openwater zwemmen in een triatlon

Naar jaarlijkse gewoonte staat begin mei het triatlonweekend in Viersel op het programma, met als hoogtepunt het BK ploegentriatlon op zondag 5 mei. Maar door de slechte weersomstandigheden de afgelopen maanden zou dat zwemnummer, net als vorig jaar, wel eens erg koud kunnen zijn. Bij deze koude temperaturen wordt een neopreen wetsuit verplicht. Toch zijn er naast een goede wetsuit verschillende manieren om je te weren tegen het koude water. We lijsten onze 10 tips graag voor je op, waarbij er volgens ons maar weinig triatleten zullen schrikken van tip nummer 10 😉

1 – De dubbele badmuts

We beginnen met de meest essentiële tip! Als er wordt gezwommen in koud water, slaat de koude meestal als eerste op je hoofd. Met als gevolg dat je hier hoofdpijn van kan krijgen. Een simpele truc die daarbij kan helpen is om twee badmutsen boven elkaar aan te trekken. Zo zorg je voor een extra beschermlaag tegen het koude water.

2 – Extra neopreen

Toch bestaat er nog een betere optie: een neopreen badmuts. Dat is een badmuts die uit dezelfde stof is gemaakt als de meeste wetsuits. Vaak wordt wel gevraagd om een gewone badmuts over de neopreen badmuts te trekken, zeker als de organisatie zelf badmutsen voorziet. Daarnaast bestaan er ook nog neopreen sokken, die wel toegelaten zijn op triatlonwedstrijden, en je voeten wat warmer houden. Neopreen handschoenen mogen dan weer niet volgens de reglementen. Best logisch, want je zou er in principe meer water mee kunnen pakken tijdens het crawl zwemmen. Je kan een neopreen badmuts en sokken overigens aanschaffen bij 3athlon.be partner Blueglobesports in Deinze.

3 – De pinguin-vetlaag

Veel triatleten gebruik vaseline al om plekken te beschermen waar de wetsuit met de huid in contact komt . Maar vaseline kan ook een prima oplossing bieden om je tegen de koude te weren. Vaseline heeft hetzelfde effect als de vetlaag van een pinguïn en zorgt hierdoor voor een extra isolerende laag die de eerste koudeklap op kan vangen. Smeren maar, is de boodschap.

4 – Breng warm water mee

Warmwaterkruiken (foto: bol.com)
Warmwaterkruiken (foto: bol.com)

Nee, je moet geen warm water meebrengen om in het Netekanaal te gieten en zo de temperatuur te doen stijgen 😀 Het kan wel helpen om een beetje warm water in je wetsuit te doen. Zo kan de oppervlakte van je huid de koude temperatuur wat beter opvangen. Zie ook tip 10 voor het geval je geen warm water bij hebt 😉

5 – Extra laagjes kledij

Sommigen proberen de koude dan weer te trotseren met extra laagjes kledij, maar deze kunnen wel zorgen voor extra weerstand tijdens het zwemmen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor thermisch ondergoed, maar probeer dat eerst uit. Je wil ook niet op de fiets en in het lopen te hard gaan zweten en weer afkoelen.

6 – Loop als een coole surfer rond

Een surf poncho (foto: Decathlon RR)
Een surf poncho (foto: Decathlon RR)

We zien ze bij de olympische triatleten steeds meer en meer opduiken voor de start: de surfer poncho’s of poncho towels. Het zijn eigenlijk (fleece) handdoeken met een kap die je als een poncho over je lichaam kan dragen. Het zorgt ervoor dat je tot vlak voor de start van de wedstrijd lekker warm blijft. En het ziet er ook nog eens cool uit!

7 – Zwaaien maar

Deze zevende tip lijkt een superlogische, maar toch zien we nog altijd veel triatleten die zich nauwelijks opwarmen voor het zwemonderdeel. Je hebt uiteraard al alle stress voor de start van de wedstrijd en het aantrekken van de wetsuit en dergelijke. Maar een goeie opwarming is toch nog altijd key! En al helemaal als je in koud water wil duiken. Dus probeer jezelf extra warm te houden, spring in het rond en zwaai enthousiast met die armen en zorg dat je lichaamstemperatuur alvast op peil is.

8 – Open water trainingen

Het Bastion in Kinrooi is een voorbeeld van een toegelaten open water locatie (foto: Trisport MnK)
Het Bastion in Kinrooi is een voorbeeld van een toegelaten open water locatie (foto: Trisport MnK)

We leven in België met een tegenwoordig onvoorspelbaar klimaat, maar echt warm zwemwater is eerder een uitzondering dan de regel. En dus geldt dat je beter een voorbereid zwemmer bent. De beste manier om te wennen aan frisse omstandigheden is om alvast wat openwater trainingen te houden. Dat helpt niet alleen om te wennen aan de koude maar ook voor het navigeren en voor je gevoel in open water. Check wel eerst of het legaal is om in open water te zwemmen en wat de voorwaarden zijn.

9 – De Wim Hof methode

Nu ja, je hoeft het niet zo extreem te maken als Wim Hof door jezelf regelmatig in ijs onder te dompelen, maar het kan helpen om je lichaam alvast te laten gewennen aan de koude. Dus probeer de dagen voor de wedstrijd misschien een paar keer een koude douche uit. Dat kan je ook helpen om je mentaal te wapenen tegen de koude. Als je weet wat er op je afkomt en je weet dat je er tegen kan, dan ga je al veel minder in de stress schieten of een paniekreactie krijgen wanneer je in het open water springt.

10 – Daarom verkopen tweedehands wetsuits zo slecht 😀

Lionel Sanders in wetsuit (foto: screenshot 3athlon.be)
Lionel Sanders in wetsuit (foto: screenshot 3athlon.be)

De beste tip hebben we uiteraard bewaard tot het laatst. Mocht je echt geen uitweg meer weten in het koude water, kan je immers nog steeds plassen in je eigen wetsuit. En nee, je bent niet de eerste triatleet die dat doet. Zelfs Lionel Sanders liet in één van zijn hilarische videos zien hoe hij zijn wetsuit persoonlijk opwarmde. Er zijn twee categorieën triatleten: zij die al eens in een wetsuit geplast hebben en zij die het nog gaan doen 😀 Het verklaart overigens meteen waarom ervaren triatleten bijna nooit een tweedehands wetsuit aanschaffen 🙂

Voorlopig ziet het er goed uit voor het zwemonderdeel in Viersel en met bovenstaande tips komt dat BK ploegentriatlon ongetwijfeld goed! En mocht de temperatuur toch onder de 12 graden zakken, dan wordt het normaalgezien een duatlon en kan je misschien ook nog wat extra trainen op dat eerste lopen 😉