Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Daar is Plan B voor olympische triatlon: gigantisch waterbassin moet Seine zuiveren
De Pont Alexandre III in Parijs waar het zwemnummer van de olympische triatlon plaatsvindt (foto: Wikimedia)
Nieuws

Daar is Plan B voor olympische triatlon: gigantisch waterbassin moet Seine zuiveren

In Parijs is deze week een gigantisch waterbassin ingehuldigd waarmee de Seine gezuiverd zou kunnen worden en waardoor er dus eindelijk een Plan B is om alsnog te kunnen zwemmen op 30 en 31 juli en 5 augustus bij de individuele triatlons en de Mixed Team Relay triatlon op de Olympische Spelen in Parijs. De waterkwaliteit van de Seine is al langer onderwerp voor discussie. Uit de tweewekelijkse metingen van milieuorganisatie Surfrider blijken de waardes van de bacterieën telkens de Europese minima te overstijgen. Met een gigantisch bassin van 50.000 kubieke meter zou de Seine alleszins properder moeten worden.

Het nieuwe bassin is gebouwd aan station Austerlitz, in het 13de arrondissement. Het bassin is meer dan 30 meter diep en 50 meter breed en moet in staat zijn om 50.000 kubieke meter rioolwater op te vangen. Bij hevige regen stromen de riolen over in de Seine en komen menselijke uitwerpselen in de rivier terecht. Daardoor is de waterkwaliteit van de Seine zo slecht en is er een risico voor de gezondheid van de triatleten op de Olympische Spelen. Door het rioolwater af te leiden naar het nieuwe bassin, moet de Seine zuiverder worden.

Parijs heeft drie jaar gewerkt aan het nieuwe bassin, met een prijskaartje van 90 miljoen euro. Het is een nieuwe stap in het masterplan om in 2025 ook gewone Parijzenaars weer in hun geliefkoosde rivier te laten zwemmen. Zo worden ook nog waterzuiveringsinstallaties vernieuwd, nieuwe rioolaansluitingen geplaatst en woonboten mogen geen afval meer lozen in de Seine. Er was de laatste weken heel wat te doen over de waterkwaliteit in de Seine en wij maakten ons zorgen dat de organisatie van de Olympische Spelen niet met een plan B kwam; Dat plan B is er nu wel, waardoor de triatleten opgelucht adem mogen halen.