Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische duatleten pakken Europese age group titels in Alsdorf, Seppe Odeyn na val niet in top-10 EK Powerman duatlon
De start van het EK Powerman duatlon in Alsdorf met Seppe Odeyn (foto: Belgium3Team RR)
Duathlon

Belgische duatleten pakken Europese age group titels in Alsdorf, Seppe Odeyn na val niet in top-10 EK Powerman duatlon

De Belgische duatleten Friedel Cuypers en Michiel Stockman hebben op het Europees kampioenschap Powerman middle distance duatlon de Europese titel gepakt bij de age groupers. Friedel Cuypers had naar eigen zeggen liever gestart bij de elites, waar ze de achtste tijd zou gerealiseerd hebben. Michiel Stockman heeft dan weer een selectie voor het EK korte afstand te pakken, maar moest in Alsdorf als age grouper aantreden. België had maar 1 duatleet afgevaardigd bij de elites, maar Seppe Odeyn werd na een schuiver in het lopen pas 17de. De Europese titels gingen naar de Deen Simon Jorn Hansen en de Zwitserse Melanie Maurer. De Belgische age groupers pakten maar liefst vijf gouden medailles

Pijnlijke val kost Seppe Odeyn top-10 plaats

Bij de mannen kregen we in een snelle eerste run van 10 km een kopgroep van 6. Seppe Odeyn volgde in een groepje achter de leiders maar schoof vlak voor T1 uit over een metalen rooster en kwam pijnlijk ten val. Daardoor kon hij niet meer de aansluiting maken bij de achtervolgende groep en zo werd het een eenzame dag in de achterhoede tijdens de 60 km fietsen. Vooraan gingen de Deense favoriet Simon Jorn Hansen en de altijd sterk fietsende Slovaak Ondrej Kubo in de aanval. In het lopen was Jorn Hansen duidelijk de snelste. Hij werd Europees kampioen in 2u25’49 met 1’18 voorsprong op Kubo. De Franse duatleet Emile Blondel-Hermant pakte het brons op 2’31 voor de verrassende Brit Matthew Nelson en de Nederlander Thomas Cremers. Seppe Odeyn werd 17de in 2u38’27.

Bij de vrouwen kwamen er slechts 13 atletes aan de start bij de elites. De Zwitserse Melanie Maurer was een klasse te sterk. Ze wisselde op 12 seconden van haar landgenote Olivia Keiser, maar in de 60 km fietsen zette ze de tegenstand op grote achterstand. Maurer werd Europees kampioene in 2u54’54 met 2’06 voorsprong op de Duitse Merle Brunnée. Keiser pakte het brons voor Zwitserland.

Friedel Cuypers pakt Europese age group titel

Friedel Cuypers op weg naar de Europese titel in Alsdorf (foto: Belgium3Team RR)
Friedel Cuypers (met de trisuit van Marion Wittenberg) op weg naar de Europese titel in Alsdorf (foto: Belgium3Team RR)

De Belgische Friedel Cuypers had na een topseizoen in triatlon en duatlon in 2023 haar zinnen gezet op het EK, maar ze kreeg ondanks haar mooie resultaten van vorig jaar geen selectie als elite en moest dus noodgedwongen bij de age groupers starten. Ze domineerde de age group race en werd Europees kampioene in 2u54’51, wat haar sowieso een achtste plaats had opgeleverd bij de elites. Nathalie Verschelden zorgde bij de F30 nog voor een bronzen medaille bij de vrouwen.

4 keer goud bij de mannen

Start van de age group duatlon op het EK in Alsdorf met veel Belgische duatleten (foto: Belgium3Team RR)
Start van de age group duatlon op het EK in Alsdorf met veel Belgische duatleten (foto: Belgium3Team RR)

Ook de mannen deden het uitstekend, met op kop Michiel Stockman, die na een tweede plaats in de duatlon van Kruisem vorige week wel geselecteerd is voor het EK korte afstand maar net als Friedel Cuypers niet als elite voor het EK Powerman geselecteerd werd. Hij pakte niettemin uit met een sterke wedstrijd en won de age group duatlon in 2u32’37 wat hem uiteraard ook goud opleverde in de M25 categorie. Met zijn finishtijd zou hij de 10de plaats gepakt hebben bij de elites, al vallen beide races niet eens echt te vergelijken.

Naast Friedel Cuypers en Michiel Stockman waren er ook Europese titels voor Joren Jans bij de M30, Nick Van der Haegen bij de M35 en Michael Kirch bij de M50. Grim Doclo pakte zilver bij de M30 en Lars Janssens en Wouter Wuilmus pakten brons bij de M20 en de M35. Vic Vandendaele viel bij de M25 net naast het podium en werd vierde.

Uitslagen EK Powerman Duatlon Alsfdorf 2024