Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
België trekt met ruime selectie duatleten en triatleten naar Multisport EK in Portugal
Arnaud Dely (l) met Europees kampioen Benjamin Choquert en Mario Mola (r) op het EK duatlon in 2023 (foto: Europe Triathlon RR)
Duathlon

België trekt met ruime selectie duatleten en triatleten naar Multisport EK in Portugal

Van 14 tot 22 juni vinden in het Portugese Coimbra de Europese kampioenschappen Multisport van Europe Triathlon plaats, met duatlon, cross-duatlon, cross-triatlon, aquatlon, aquabike en middle distance triatlon. België stuurt een ruime selectie duatleten en triatleten naar Portugal, met als opvallende vaststelling dat er zes in plaats van vijf elite duatleten geselecteerd zijn en dat er voorlopig geen enkele Belg deelneemt aan het EK cross-triatlon, wat twee dagen na het EK cross-duatlon volgt.

Uitgebreide duatlonselectie

Er was wat discussie over het feit dat duatleet Arnaud Dely niet deelnam aan de selectiewedstrijd in Kruisem op 1 mei. Hij had de selectienormen al gehaald en dus bleven er in principe vier extra plaatsen over. Maar uiteindelijk mag toch de volledige top-5 van Kruisem naar Portugal, met Thibaut De Smet, Michiel Stockman (wel geselecteerd voor de korte afstand, hoewel hij in Alsdorf op het EK nog als age grouper moest aantreden en daar zondag Europees kampioen werd), Vincent Bierinckx, Nicolas Schyns en Angelo Vandecasteele.

Bij de vrouwen start Lisa Isebaert, leidster in de Lotto Duatlon Series, als enige elite atlete. We hebben dus geen Lotte Claes, Maurine Ricour maar ook geen Eleonore Hiller aan de start in Portugal. Bij de beloften zijn Camille Roman en toptalent Jeanne Dupont geselecteerd. Dupont lijkt een stevige kandidate op Europees goud bij de U23, zeker na haar zege in de Grand Prix duatlon van Chatellerault in Frankrijk. Bij de mannen starten Martin Oldenhove en Stef Corthouts bij de U23. Cas Goos en Aymeric De Springer starten bij de junioren.

Wel cross-duatlon, geen cross-triatlon voor Belgen

Sebastien Carabin doet het dit seizoen erg goed in de Xterra World Tour, maar in Coimbra neemt hij alleen deel aan het EK cross-duatlon waarin hij vorig jaar wereldkampioen werd. Ook regerend Europees kampioen Thibaut De Smet pikt het EK cross-duatlon mee, net zoals broers Nicolas en Matteo, die allebei bij de U23 geselecteerd zijn. Yannis Devoldere mag als enige junior mee.

4 triatleten op EK middle distance triatlon

De Europese kampioenschappen multisport worden afgesloten met het EK middle distance triatlon, met daarbij 4 Belgische triatleten. Katrien Verstuyft is de enige Belgische dame aan de start in Portugal. Bij de mannen verdedigen Christophe De Keyser, Jonathan Wayaffe en regerend Europees kampioen, van Menen vorig jaar, Louis Naeyaert.

Het programma van het EK Multisport:

Zaterdag 15 juni: EK Duatlon
Dinsdag 18 juni: EK Cross-Duatlon
Donderdag 20 juni: EK Cross-Triatlon
Vrijdag 21 juni: EK Aquatlon
Zaterdag 22 juni: EK middle distance Triatlon