Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dan toch extra anti-doping maatregels van PTO en World Triathlon voor long distance triatleten
De T100 Miami triatlon (foto: PTO)
Nieuws

Dan toch extra anti-doping maatregels van PTO en World Triathlon voor long distance triatleten

De PTO en World Triathlon komen met uitgebreide anti-doping maatregels zodat alle long distance triatleten van de T100 Triathlon World Tour, het officiële WK over de lange afstand, op doping gecontroleerd kunnen worden. De beide organisaties reageren op die manier op de kritiek die recent naar buiten was gekomen dat bij een groot deel van de triatleten in de T100 Triathlon World Tour geen out-of-competition controles gebeuren. PTO en World Triathlon gaan nu samenwerken met ITA, het International Testing Agency, in combinatie met de nationale anti doping organisaties en stellen 4 grote maatregels voor.

Er komt 1 wereldwijde Registered Testing Pool (RTP) waarin triatleten van verschillende triatlon afstanden deel van zullen uitmaken. De gecontracteerde T100 triatleten die nog niet in deze RTP zaten, worden er aan toegevoegd. Ook de wildcard triatleten, zoals Youri Keulen en Menno Koolhaas, worden in deze RTP ondergebracht wanneer ze in drie of meer T100 races hebben deelgenomen in een kalenderjaar. Zij zullen dan ook hun whereabouts moeten invullen voor de buiten-competitie controles.

Het anti-doping programma wordt gecoordineerd door het ITA, samen met alle nationale anti-doping organisaties zoals NADO Vlaanderen in ons land, en zij zullen ook waken over de controles binnen competitie. Alle leden van de PTO krijgen een volledig anti-doping opleidingsprogramma, inclusief de RTP procedures en het invullen en bijhouden van de whereabouts.

Triatleet David McNamee, lid van de Athlete Board van de PTO, is alvast blij met de ontwikkelingen. “Triatleten hebben geen keuze of ze onder een RTP vallen of niet, maar zij zullen altijd degenen zijn die in de schijnwerpers staan als er gepraat of gespeculeerd wordt over antidoping. Het is daarom van vitaal belang dat we weten dat er alles aan wordt gedaan, en dat dit ook zichtbaar is, om ervoor te zorgen dat we op een ‘level playing field’ concurreren. We zijn dus blij met de aankondiging van vandaag en zullen de voortgang met belangstelling volgen. Het creëren van één wereldwijd RTP, ongeacht de afstanden waarop je racet, moet een positieve stap voorwaarts zijn,” aldus David.