Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Greg Van Avermaet, Jan Bakelants, Jelle Van Damme maar helaas geen Seppe Odeyn in grootste gravel race ter wereld
De Unbound in Emporia, Kansas is de grootste gravel race ter wereld (foto: Lifetime Unbound Gravel)
Multisports

Greg Van Avermaet, Jan Bakelants, Jelle Van Damme maar helaas geen Seppe Odeyn in grootste gravel race ter wereld

Als liefhebbers van het betere uithoudingswerk volgen we de laatste jaren ook graag het gravel racen en dus kijken we dit weekend met veel plezier uit naar de Unbound, de grootste gravel race ter wereld, met een aantal straffe wielrenners, een bekende voetballer én normaalgezien ook een topduatleet/triatleet aan de start. Niemand minder dan Seppe Odeyn werd mee vermeld in het lijstje van bekende Belgische atleten die in Kansas de strijd met elkaar én met het iconische parcours aangaan. Maar de tienvoudige winnaar van de Hel van Kasterlee komt uiteindelijk niet aan de start, in tegenstelling tot wat we eerder vermeld hadden. Van de 322 km (200 mijl) is maar liefst 299 km onverhard. De Unbound kan dan ook een ware slijtageslag worden, waarbij de atleten helemaal op zichzelf aangewezen zijn, want hulp van buitenaf is verboden.

De Unbound is voor gravel racen wat Hawaii is voor triatlon: een iconische wedstrijd waarvoor het tegenwoordig bijna moeilijker is om ingeschreven of gekwalificeerd te geraken dan de wedstrijd uit te doen. De Unbound Gravel ging vroeger overigens door het leven als de Dirty Kanza, maar een paar jaar geleden is de naam om politiek correcte redenen gewijzigd naar Unbound Gravel. Maar onder de noemer Unbound is het wel nog altijd een mythische wedstrijd.

Dit jaar wordt Greg Van Avermaet, vorig jaar nog winnaar van de SGrail100, de graveltriatlon van jan Frodeno op Girona, als één van de favorieten genoemd. Met ook Jan Bakelants, Ruben Apers, Arthur Eeckhout, Lawrence Naesen en voetballer Jelle Van Damme staan er een paar sterke Belgen aan de start. Wij hadden vooral uitgekeken naar duivel-doet-al en 10-voudig Hel van Kasterlee winnaar Seppe Odeyn, maar Seppe kreeg het organisatorisch niet meer voor elkaar om er te geraken en heeft zijn deelname helaas moeten annuleren, al heeft de organisatie hem wel op de startlijst laten staan.

Ook Nederland is sterk vertegenwoordigd met de zogenaamde ‘Dutch Mafia’ bestaande uit Thomas Dekker, Joris Nieuwenhuis, Niki Terpstra, Laurens Ten Dam en Thijs Zonneveld.

Hieronder kan je nog eens nagenieten van de 2023 editie van de Unbound Gravel. Toen werd er overigens gespurt om de overwinning na 200 mijl met de Amerikaan Keegan Swenson die na 10u06’02 net een fractie sneller was dan Petr Vakoc en Lachlan Morton.