Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Olympische selecties bekendgemaakt: Geen Jorgensen en Zaferes, wellicht geen Brownlee en boze Vincent Luis
Vincent Luis pakte in Tokio nog brons voor Frankrijk in de Mixed Team Relay, mét Dorian Coninx (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Olympische selecties bekendgemaakt: Geen Jorgensen en Zaferes, wellicht geen Brownlee en boze Vincent Luis

Op exact 50 dagen voor de Olympische Spelen in Parijs worden meer en meer internationale selecties bekendgemaakt voor de olympische triatlons en daar zitten wel wat verrassingen bij, vooral bij de Franse selectie. Tweevoudig wereldkampioen Vincent Luis is niet geselecteerd en is daar in een officieel statement bijzonder boos over, ook omdat Dorian Coninx wel al geselecteerd is ondanks een gebroken pols na zijn zware valpartij in Yokohama. Bij Team USA krijgen we geen Katie Zaferes en geen Gwen Jorgensen. En Groot-Brittanië heeft zijn selectie nog niet bekendgemaakt, maar na de zege van Samuel Dickinson in de Europe Triathlon Cup van Kielce, lijkt het er sterk op dat er voor het eerst in 4 olympiades geen Brownlee aan de start komt in Parijs.

Vincent Luis: “Mijn federatie heeft me blijkbaar niet meer nodig”

Meer dan 1.000 opmerkingen zijn er al gekomen op het statement van Vincent Luis, zowel positief als negatief. De tweevoudige wereldkampioen, die in Tokio mee zorgde voor de bronzen medaille van Les Bleus in de Mixed Team Relay, was er uiteraard graag bij geweest voor eigen volk in Parijs. Met een 17de plaats in de olympische ranking zou hij in principe ook thuishoren op de Spelen. Maar er staan nog drie Fransen voor hem, die bovendien in de vorm van hun leven zitten. Leo Bergere (1ste op de olympische ranking) en Pierre Le Corre (7de) waren sowieso zekerheden.

De grote discussie gaat over Dorian Coninx, die zijn pols brak bij een valpartij in de WTCS triatlon van Yokohama. Volgens Vincent Luis is het niet duidelijk wat de fysieke toestand van Coninx momenteel is. En hij is boos dat hij verder geen uitleg gekregen heeft. In een stevig statement hint hij op een afscheid en hij sluit af met de woorden: “Mijn naam is Vincent Luis en het lijkt er op dat mijn federatie mij niet meer nodig heeft.” Vincent Luis is samen met Tom Richard wel aangeduid als reserve. Bij de vrouwen komen Cassandre Beaugrand, Emma Lombardi en Leoni Periault aan de start in Parijs. Audrey Merle is reserve.

Geen Jorgensen en Zaferes voor Team USA

Morgen Pearson en Taylor Knibb waren al zeker van kwalificatie voor de Verenigde Staten. Deze week werden ook de drie andere triatleten aangekondigd die naar de Spelen mogen. Bij de mannen is Seth Rider als tweede atleet geselecteerd. Hij staat pas 44ste op de olympische ranking, wat vooral een zure is voor Matt McElroy die op plaats 18 staat maar niet naar Parijs mag. Bij de vrouwen gaan Taylor Spivey en Kirsten Kasper samen met Taylor Knibb naar Parijs. En dus krijgen we helaas geen Katie Zaferes en ook geen Gwen Jorgensen. De olympische kampioene maakte haar comeback om nog een keer met Team USA voor een mixed relay medaille te gaan, maar ze heeft haar droom niet kunnen waarmaken. Ook Katie Zaferes reageerde ontgoocheld.

Keuzestress bij Groot-Brittanië

Team GB heeft de officiële selectie nog niet bekendgemaakt en het zou ons niet verbazen als dat nog even langer duurt. Alex Yee is in elk geval zeker van zijn plaats, maar voor de tweede man is het kiezen tussen Barclay Izzard, Jonny Brownlee, Jack Willis en Samuel Dickinson. Dat die laatste afgelopen weekend de Europe Triathlon Cup in Kielce won en er Jonathan Brownlee klopte, maakt dat Dickinson op dit moment de voorkeur lijkt te gaan krijgen. Bij de vrouwen zijn Beth Potter en Georgia Taylor-Brown zekerheden, en allicht gaat de hoger gerankte Sophie Coldwell de voorkeur krijgen op Kate Waugh voor de derde plaats.

Duitsland met 6 triatleten naar Parijs

Duitsland wordt één van de grote favorieten voor het goud in de Mixed Team Relay met een sterk zestal zonder verrassingen. De Duitsers komen op volle sterkte uit met zes triatleten in Parijs: Nina Eim, Laura Lindemann en Lisa Tertsch bij de vrouwen en outsider Tim Hellwig, Jonas Schomburg en Lasse Luhrs bij de mannen.

België met 4 triatleten op de Spelen

Ook België mag zich opmaken voor de olympische Mixed Team Relay triatlon in Parijs. Woensdag werd de officiële selectie bekendgemaakt. Jelle Geens en Marten Van Riel zijn geselecteerd bij de mannen en met Claire Michel en Jolien Vermeylen komen de Belgian Hammers in hun sterkste opstelling aan de start in Parijs.

Nederland ook bij de mannen in Parijs

Na de olympische kwalificatiewedstrijd in Huatulco pakte Nederland met een tweede plaats de laatste reddingsboei om zich te plaatsen voor de Mixed Team Relay. Bovendien pakte Mitch Kolkman in de World Cup triatlon datzelfde weekend nog net voldoende punten om als allerlaatste atleet opgevist te worden binnen de olympische ranking. In Tokio werd Nederland nog vierde, in een spurt met de Belgian Hammers, in de Mixed Relay. Maar toen mochten de mannen niet individueel racen. Dat is nu wel het geval. Richard Murray en Mitch Kolkman komen in actie in de individuele triatlon bij de mannen op 30 juli. Maya Kingma en Rachel Klamer waren al eerder gekwalificeerd.